Hlavní obsah

Parkanová musí zaplatit pokutu za zveřejnění výslechů v kauze CASA

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Městský soud v Praze ve středu zamítl žalobu bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové (TOP 09) proti šestnáctitisícové pokutě, kterou dostala před třemi lety od Úřadu na ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) kvůli zveřejnění výslechů v kauze nákupu letounů CASA. Podle soudu musí být v tomto případě právo na ochranu soukromí nadřazeno právu na svobodu projevu. Parkanová tak bude muset pokutu zaplatit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vlasta Parkanová na archivním snímku

Článek

Parkanová v roce 2013 uveřejnila v rámci své obhajoby na svých webových stránkách výslechy svědků i obviněných v případu nákupu letounů CASA, ve které je sama obžalovaná. Šlo mimo jiné o Petra Nečase nebo Miroslava Kalouska. A za to jí ÚOOÚ udělil pokutu ve výši šestnácti tisíc korun s tím, že informace uvedené svědkem ve výpovědi je nutné považovat za osobní údaje.

Parkanová se hájila tím, že údaje svědků, jejichž výslechy byly uveřejněny na web jejím manželem, byly na její pokyn anonymizovány, respektive byla zveřejněna pouze jejich jména a příjmení. Až později bylo zjištěno, že údaje svědků bylo možné elektronicky dekódovat.

Protokoly z výslechů na web Parkanová umístila zejména proto, aby dokázala, že z jejich výpovědí nevyplývá nic o její údajné trestné činnosti. Podle obhájce Tomáše Sokola Parkanová nenašla, vzhledem k silné medializaci případu, jiný způsob obrany proti obvinění.

ÚOOÚ tím podle Parkanové hrubě porušuje její právo na svobodu slova a i právo na obhajobu. „Jde o velmi hrubý zásah do ústavních práv mé klientky,“ prohlásil právní zástupce Parkanové Tomáš Sokol. „ÚOOÚ není vůbec nic do toho, jak je nakládáno s protokoly z trestního řízení,“ dodal právník.

Kolize soukromí a svobody projevu

„Nastala zde kolize mezi právem na svobodu projevu a právem na soukromí,“ řekl soudce Jiří Tichý. „V tomto případě svoboda projevu může být omezena na základě zákona o ochraně osobních údajů,“ dodal nicméně, s odkazem na dřívější rozhodnutí Nejvyššího správního soudu.

„I když soud může chápat důvody, které vedly žalobkyni k uveřejnění údajů, nemůže se zveřejněním souhlasit s ohledem na skutečnost, že uveřejněním těchto údajů dochází k porušení práva na soukromí těchto osob,“ prohlásil Tichý s tím, že ze zveřejněných svědeckých výpovědí lze zcela vyvodit osobu, která výpověď poskytla. „Každý má právo na ochranu před neoprávněným zveřejňováním údajů o své osobě,“ konstatoval soudce.

„Znamená to, že svoboda slova velmi silně utrpěla,“ komentoval rozhodnutí soudu Sokol s tím, že Parkanové doporučí bránit se proti středečnímu rozhodnutí soudu kasační stížností na Nejvyšší správní soud.

O nákupu letounů CASA za více než 3,5 miliardy korun rozhodla vláda Mirka Topolánka (ODS) v roce 2009, nákup byl od počátku mnohými odborníky i médii kritizován jako předražený. Parkanová, která v případu čelí obvinění ze zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě cizího majetku, považuje své trestní stíhání za bezdůvodné. Hlavní líčení zatím ještě nebylo nařízeno.

Související téma

Foto: Petr Horník, Právo

CASA-295M

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám