Hlavní obsah

Parkanová chce vést lidovce

Právo, Novinky, znk, gö
PRAHA

Předsedkyně poslaneckého klubu KDU-ČSL Vlasta Parkanová bude kandidovat na předsedkyni strany. Právu to potvrdila sama Parkanová a také mluvčí lidovců Ondřej Jakob. Jejími protikandidáty budou senátoři Jiří Čunek a Adolf Jílek a exposlanec Jiří Karas.

Článek

"Chtěla bych straně vtisknout podobu křesťanské strany západoevropského typu, která by sdružovala nejen věřící," řekla Právu Parkanová.

Parkanová do této chvíle váhala, jestli se o křeslo předsedy strany ucházet. Na předsednictví strany ji již podpořily výbory středočeské a ústecké KDU-ČSL.

Nejvíce stranických konferencí zatím podpořilo senátora a vsetínského starostu Čunka. Ten ale čelí kritice za vystěhování neplatících romských rodin ze Vsetína. Jeho krok označil za "deportaci" bývalý předseda Miroslav Kalousek. K němu se přidal i Jílek. "Jestliže občany naloží do autobusu, za nimi jede náklaďák a vyklopí je dvě stě kilometrů dál od místa, kde dosud žili, tak to slovo deportace tomu odpovídá," prohlásil Jílek.

Čunek se také sešel s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem a stranu o tom neinformoval.

Lidovci budou volit svého předsedu 9. prosince na sjezdu v Brně. Svolali ho poté, co z pozice předsedy odešel Miroslav Kalousek. [celá zpráva]

Profil Vlasty Parkanové:

Narodila se 21. listopadu 1951 v Praze.

V roce 1975 ukončila studium na Právnické fakultě UK v Praze. Poté pracovala jako podnikový právník a od roku 1988 jako doktor práv.

V letech 1990 až 1992 byla poslankyní Sněmovny národů, zprvu za Občanské Fórum a posléze za ODA, její členkyní se stala v prosinci 1991.

Od podzimu 1992 působila na Ministerstvu zahraničních věcí a posléze na Ministerstvu vnitra. Po abdikaci Jana Kalvody byla jmenována ministryní spravedlnosti ČR. Po demisi vlády Václava Klause v roce 1997 byla v lednu 1998 jmenována opětovně ministryní spravedlnosti v kabinetu Josefa Tošovského.

Členkou ODA byla do února 1998. V parlamentních volbách 1998 byla zvolena do Poslanecké sněmovny jako nezávislá na kandidátce KDU-ČSL. V červenci roku 2001 vstoupila do KDU-ČSL.

Vlasta Parkanová je vdaná a má jednu dceru.

Poslankyně je v posledních měsících podle veřejnosti nejpopulárnější političkou. Za nejdůvěryhodnějšího politika v zemi ji podle říjnového průzkumu CVVM označilo 53 procent dotázaných. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám