Hlavní obsah

Parkanová chce převést záchranný prapor pod hasiče

– PRAHA

Záchranný prapor z Hlučína na Opavsku by se mohl stát součástí hasičského sboru. V Nedělní partii televize Prima to řekla ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) v souvislosti s plánovanou transformací armády. Podle některých informací přitom transformace počítá se zrušením dvou až tří z celkem šesti armádních záchranných praporů.

Článek

Parkanová zdůraznila, že ministerstvo obrany nechce prapory rušit, ale transformovat je tak, aby za míň peněz mohly dělat víc.

Prapory jsou začleněny do integrovaného záchranného systému země a pomáhají například při povodních. Materiál o transformaci armády do roku 2010 předloží ministryně vládě do konce září. Dokument reaguje na snížení rozpočtu obrany.

Objevily se například informace o tom, že budou zrušeny záchranné prapory v Bučovicích a Jindřichově Hradci. Podle Parkanové jsou prapory obecně sice užitečné, ale náklady na jejich udržování příliš vysoké. Jen loni stály skoro jednu miliardu korun, jejich zásahy přitom měly hodnotu kolem 12 miliónů, uvedla ministryně. Krajští hejtmani záchranné prapory podporují.

Parkanová přiblížila možný osud 157. záchranného praporu z Hlučína. "Je docela možné, že se povede celý hlučínský záchranný prapor, tedy nejen techniku a nemovitosti, včetně lidí převést do hasičského záchranného sboru," uvedla ministryně. Hasiči se podle ní o tomto praporu vyjadřují velmi dobře a o převedení vojáků k hasičům se jedná.

Vláda škrtá v armádním rozpočtu

Rozpočet armády pro příští rok by měl podle nejnovějšího návrhu ministerstva financí činit 54,195 miliardy korun. Je to sice téměř o miliardu více než letos, avšak ve vztahu k hrubému domácímu produktu je to méně (1,46 procenta HDP na příští rok oproti letošním 1,56 procenta). Původní plány pro armádu počítaly dokonce se dvěma procenty HDP. Opozice vládu obviňuje z toho, že neplní své programové prohlášení, když neustále snižuje armádní rozpočet.

Armáda kvůli snižujícím se výdajům plánuje zrušení čtyř až pěti velkých vojenských posádek, kterých je kolem 25, uvedl na konci srpna náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. Jaké to budou, odmítá ministerstvo říci. Oproti původním plánům navíc vojáci nakoupí menší počet lehkých obrněných vozidel.

Reklama

Výběr článků

Načítám