Hlavní obsah

Pamětní deska k listopadu 1989 na Národní třídě se přestěhovala

Praha

Den před 27. výročím sametové revoluce se přestěhovala pamětní deska připomínající události z listopadu roku 1989. Česká advokátní komora - majitel domu na rohu Národní třídy a Mikulandské ulice - se rozhodla uzavřít podloubí, ve kterém deska s prsty vztyčenými do vítězného „V” byla umístěna. Nově je osazena na fasádě domu.

Památník 17. Listopadu na Národní třídě byl přemístěnVideo: Novinky

 
Článek

Advokátní komora se rozhodla kvůli bezpečnosti uzavřít podloubí a památkově chráněnou stavbu uvést do původního stavu z doby baroka. Podloubí totiž vzniklo až v 50. letech 20. Situace u pamětní desky byla podle komory už neudržitelná. Kvůli svíčkám podle ní hrozil požár a byla ohrožována bezpečnost lidí.

Velká rekonstrukce domu zrušila restauraci, v přízemí vznikla recepce a výstavní prostor. Ve velkých výkladech do ulice mají být trvale umístěny velkoformátové fotografie připomínající události listopadu 1989.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Pamětní deska připomínající události 17. listopadu 1989 byla odhalena na průčelí Kaňkova paláce na Národní třídě v Praze

"Když jsem se dozvěděl, že k přesunu dojde, byl jsem z toho rozpačitý, ale musím říct, že se mi úprava na vnější fasádě domu i způsob úpravy místa, kde deska původně byla, líbí. Nepřijde mi to nedůstojné, byť je na trošku jiném místě, je stále na místě, kde se studenti v roce 1989 sešli, kde byli zastaveni a kde dlouhé hodiny čekali předtím, než došlo k zásahu policejních jednotek," řekl končící ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD), který se na odhalení desky přišel podívat.

Přemístění pamětní desky má ale stále velmi ostré kritiky. Jedním z nich je i historik Pavel Žáček. "Je to naprosto neadekvátní, nehorázné, symbolika místa se nedá přenést někam jinam," řekl a dodal: "To místo znamená obnovu demokracie a svobody v naší zemi".

Právě podloubí ale bylo kritickým místem, kde bylo mnoho studentů 17. listopadu 1989 zbito tehdejší policií.

Reklama

Výběr článků

Načítám