Hlavní obsah

Palestinský velvyslanec: Zeman poškodil vztahy ČR s arabskými zeměmi

– Praha • Aktualizováno

Nový palestinský velvyslanec v ČR Džamál Muhammad Džamál řekl, že výroky prezidenta Miloše Zemana poškodily vztahy ČR s arabskými zeměmi. Chce, aby Zeman učinil kroky, kterými by svá slova zmírnil. Zeman rozčílil Palestince výrokem, že by se česká ambasáda v Izraeli měla přestěhovat z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman a Džamál Muhammad Džamál, nový mimořádný a zplnomocněný velvyslanec Státu Palestina

Článek

Džamál se v pátek se Zemanem setkal, když mu předával své pověřovací listiny. Při osobním rozhovoru českého prezidenta požádal, aby se více přiblížil Palestincům.

"Prezident je dobrý posluchač. Opravdu lze využít jeho vztah k Izraeli. A požádal jsem ho, aby se blíže seznámil i s palestinskou stranou, aby ji lépe pochopil," uvedl.

"Ano, výroky poškodily palestinsko-české vztahy," konstatoval diplomat. "A negativně ovlivnily i vztahy s ČR s ostatními arabskými zeměmi," dodal diplomat.

Velvyslanec musel na kobereček

Zeman o možném přestěhování ambasády z Tel Avivu do sporného Jeruzaléma hovořil ještě před svou cestou do židovského státu. Rozlítil tím nejen Palestince, ale i představitele Ligy arabských států. Při návštěvě Izraele tento týden svá původní slova mírnil prohlášení, že by se velvyslanectví mělo přesunout až po dosažení míru na Blízkém východě.

LAS si dokonce povolala českého velvyslance v Káhiře Pavla Kafku, kde má instituce sídlo, aby výroky vysvětlil. Kafka na pokyn Hradu zopakoval, že Zeman hovořil o přestěhování v případě, že by byl uzavřen mír.

Izrael považuje Jeruzalém za své jediné a nedělitelné hlavní město, nárok na něj si ale dělají také Palestinci, kteří mu říkají Al-Kuds (Svatý) a i oni jej chtějí za hlavní město svého státu. V Jeruzalémě se nenachází žádná ambasáda, pouze několik konzulátů. Většina zemí má svá velvyslanectví v Tel Avivu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám