Hlavní obsah

Palestinec z letiště Ruzyně se vrátí do Libanonu

Právo, apb
PRAHA/BEJRÚT

Palestinec Ibrahim Zijád se rozloučí s pražským letištěm v Ruzyni, kde v tranzitním prostoru nocuje od 2. srpna a stravuje se za 315 Kč denně z prostředků Českých aerolinií (ČSA). Ministerstvo zahraničních věcí ČR po jednáních z libanonským velvyslanectvím dosáhlo, že libanonská strana potvrdila totožnost Zijáda a slíbila mu vydat nově doklady.

Foto: Jan Kaše

Irové byli výborní válečníci.

Článek

Palestinec v srpnu vystoupil na ruzyňském letišti bez dokladů. Jeho žádost o politický azyl Cizinecká a pohraniční policie zamítla.

Otec rodiny

"Ve středu ministerstvo obdrželo oficiální nótu libanonské vlády. Podle ní je Zijád Palestinec registrovaný v Libanonu a má ženu a dítě. Slíbili, že mu vydají náhradní cestovní doklady," odpověděl ve čtvrtek na dotazy Práva mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář s tím, že v nótě nebylo uvedeno v jaké administrativní lhůtě libanonská strana náhradní doklady vydá.

Uvedl, že nemá žádné informace o Zijádově manželce a dceři, které měly loni v srpnu z Bejrútu přes Prahu odejít do Německa, kde měly získat statut uprchlíka. "To je věc Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky," poznamenal Kolář.

ČSA stále platí

Mluvčí Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Marta Miklušáková řekla ve čtvrtek Právu, že informace o Zijádovi a jeho rodině úřad vysokého komisaře nemá.

"Nemáme informace o tom, že by manželka a dcera pana Zijáda získaly statut uprchlíka v Německu. Pokud ho mají, pak podle směrnice Evropské unie, která se týká slučování rodin je možné, že pan Zijád bude moci jít za manželkou a dcerou do Německa," odpověděla Miklušáková na dotazy Práva.

ČSA problém Zijáda zatím neřeší a platí mu i nadále stravné. "Vyčkáváme na vyřízení administrativních záležitostí libanonskou stranou. Po vyřízení přepravíme pana Zijáda do Bejrútu," řekla ve čtvrtek Právu mluvčí ČSA Marcela Picková.

Reklama

Výběr článků

Načítám