Hlavní obsah

Palas nechce odejít z kandidátky, Paroubek na tom trvá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér a ústřední volební lídr ČSSD Jiří Paroubek i po pátečním setkání s bývalým ministrem zemědělství Jaroslavem Palasem trvá na tom, aby Palas opustil volitelné šesté místo kandidátky ČSSD v Moravskoslezském kraji kvůli skandálu kolem prodeje akcií potravinářské firmy Setuza. Palas to odmítá. Bude-li vyškrtnut, zváží další kroky.

Článek

"Já jsem odmítl odstoupit z kandidátky, protože jsem přesvědčen, že mé postupy jako ministra zemědělství byly vždy naprosto v pořádku, a mrzí mě, že pan premiér vychází z mylných informací," uvedl bývalý člen vlády a dodal: "Celou záležitost vnímám jako další politickou perzekuci své osoby." Podezření, že stát prodal svůj podíl v potravinářské firmě Setuza za nevýhodných podmínek, Palas odmítá.

Tvrdí, že jeho odchod z kandidátky požaduje bývalý předseda vlády a ČSSD Stanislav Gross, kterého na loňském sjezdu strany nazval vyhořelým palivem a vyzval ho, aby odstoupil. Podruhé ho vyzval k rezignaci v září v souvislosti s korupčním skandálem kolem privatizace Unipetrolu. "Pravou příčinou není Setuza, ale Unipetrol," míní Palas.

Sociálnědemokratičtí lídři už od loňského prosince vyzývají Palase, aby sám odstoupil. Minulý týden úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka řekl, že by to bylo "nejrozumnější řešení". Stranické vedení má právo v odůvodněných případech vyškrtnout  kandidáty, které už schválily krajské konference ČSSD.

Za Krause se Paroubek postavil

Politikem, který čelí nařčením v souvislosti se svou cestou do Ghany je i Michal Kraus, ten zatím v čele kanidátky Jihočeského kraje zůstává, Paroubek se za něj postavil.

"Nikomu nevznikla škoda a nikdo nemůže prokázat, že by nejednal  v dobré víře," řekl premiér. Prý má k dispozici analýzy svých právníků, "kteří se obvykle nemýlí". Podle nich Kraus nepáchal trestnou činnost, dodal Paroubek.

Škrtání v kandidátce by tedy viděl jako nedůvodné. Pokud se prokáže, že poslanec porušil zákon, změní svůj pohled na věc. "Ale nic tomu v tuto chvíli nenasvědčuje," dodal premiér. Nemyslí si také, že by se Kraus měl vzdávat poslaneckého mandátu.

Reklama

Související články

Paroubek: Palas by neměl kandidovat

Spor mezi šéfem soc. dem. Stanislavem Grossem a exministrem zemědělství Jaroslavem Palasem včera vyvrcholil. Ostrou kritikou na Palasovu adresu do něj zasáhl...

Soc. dem. nutí Palase odstoupit z kandidátky

Jméno exministra zemědělství Jaroslava Palase ve volební nominaci je důvodem, proč ústřední výkonný výbor ČSSD v sobotu schválil pravomoc celostátního lídra...

Palas odmítá odstoupit z kandidátky ČSSD

Bývalý ministr zemědělství Jaroslav Palas podle televize Nova nechce ustoupit premiérovi Jiřímu Paroubkovi a vzdát se místa na moravskoslezské volební...

Výběr článků

Načítám