Hlavní obsah

Pád Železného politiky nezklidnil

Novinky, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Košile bližší než kabát - to si zjevně uvědomili vlastníci TV Nova, když obětovali Vladimíra Železného v naději, že zájem politických struktur o tuto televizi tak ochabne a riziko odebrání licence, kterým vyhrožoval zejména ministr kultury Pavel Dostál, se zmenší. Společnostem ovládajícím Novu by odnětí licence mohlo způsobit obrovské ztráty.

Foto: Josef Zajíc

Úvodní rozprava o mapě a terénu. Libor Krhut - 19. 11. 2011.

Článek

Zda však Železného hlava na zlatém podnose situaci skutečně zklidní, je otázkou. Politici totiž většinou odmítají, že by jim šlo o osobu bývalého generálního ředitele.

"Myslím, že osoba Vladimíra Železného se přeceňuje. Tady jde o vytvoření pravidel a systému, v němž se budou respektovat zákony," řekl Právu předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD). Jak dodal, Železný je spojován s hrubým porušováním zákonů. "Tady jde o nový způsob chování a dovedu si představit, že Vladimír Železný s tím, co má za sebou, těžko může být toho součástí," uvedl šéf Sněmovny.

Rada byla důležitější

Proto podle Zaorálka bylo nutné změnit složení Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, neboť ta stará jen přihlížela porušování zákonů. "Proto jsme udělali pokus zvolit radu takovou, v níž budou lidé, kteří budou jednat podle zákona, a nebudou se nikam, ani na stranické sekretariáty, chodit ptát, co mají dělat. To není o politických poměrech či sestavách," dodal Zaorálek.

O tom, že pro politiky je mnohem důležitější, než odchod Železného, zvolení nové vysílací rady, je přesvědčena i členka sněmovní mediální komise Hana Marvanová (US-DEU). "Politická situace se vyhrotila hlavně v souvislosti s volbou rady, protože my jsme měli vážné výhrady, že rada nepostupuje podle zákona vůči všem provozovatelům padni komu padni. A to nebyla jen věc TV Nova," řekla Právu. Podle ní je načase, aby nová rada nastolila atmosféru, v níž všichni provozovatelé vysílání budou vědět, že musí dodržovat zákony, jinak budou postiženi.

Opozice čeká pokračování

O tom, že atak soc. dem. zřejmě ještě neskončí, je přesvědčen předseda KSČM a její zástupce v mediální komisi Miroslav Grebeníček. Považuje to však za jev, který by ve vyspělé demokracii neměl mít prostor. Grebeníček dále nevyloučil, že se brzy sejde s představiteli PPF, kteří ovládají Novu. "Byl jsem už zprostředkované kontaktován. Zřejmě chtějí objasnit celou situaci, která nastala," sdělil na dotaz Práva.

Nejednotni v tom, zda se nyní situace zklidní, jsou zástupci ODS v mediální komisi. Zatímco Kateřina Dostálová dospěla k tomu, že by to mohlo koaliční poslance uspokojit, Ivan Langer o tom zapochyboval. "Když jsem viděla ministry Grosse a Sobotku, jak si gratulovali, a jaké nadšení zavládlo v soc. dem., tak předpokládám, že by se mohla situace uklidnit a četnost apelů, komu všemu by se mohla odebírat licence, by mohla klesnout," prohlásila Dostálová. Langer je však přesvědčen, že "toto rozhodnutí nepovede k zastavení tankových vojsk, která valí z vládní koalice".

ODS nechce dělat stafáž

ODS se pokusí prosadit své zástupce na dvě poslední místa ve vysílací radě. Pokud neuspěje, zváží, zda v radě zůstane i jediný dosud zvolený zástupce ODS, bývalý poslanec František Pejřil. "Pokud bychom neměli šanci cokoli ovlivnit, ale současně bychom byli označováni za spoluzodpovědné, pak by bylo lepší, kdyby si koalice nesla odpovědnost sama," komentovala situaci Dostálová. Podle Langra "nechce ODS nikomu dělat stafáž, a když už vznikl vrchní mediální sovět koalice, tak ho nebude legalizovat tím, že tam bude mít jednoho zástupce".

Zaorálek i Marvanová jednoznačně popírají, že koalici šlo při volbě nové rady o politickou převahu. Tvrdí: kdyby ODS přišla s přijatelnými kandidáty a ne s lidmi, kteří již působili v odvolané a tolik kritizované radě, pak bychom jim hlas dali. Marvanová to doložila tím, že ač pravicová poslankyně podpořila kandidáty soc. dem. - Kantůrkovou a Žáka. Zaorálek pro změnu dal hlas Pejřilovi.

Železný do ČT?

Opozice - a to jak levicová, tak i pravicová - nyní vytáhla silný kalibr: Železný je dobrý manažer, tak proč to nevzít v úvahu při hledání nového generálního ředitele České televize? "Železného vnímám jako zdatného manažera, prokázal, že je konkurence schopný jak mezi domácími podnikateli, tak mezi zahraničními investory. Jsem přesvědčen, že mnohé by se v ČT vrátilo k lepšímu," s nadsázkou zavtipkoval Grebeníček. Dostálová poznamenala bez ironie: "Přemýšlela jsem při diskusi o ČT, jak je těžké najít schopného manažera a napadlo mě, že by to byl on, kdo by byl schopen postavit dokonalou veřejnoprávní televizi."

Reklama

Související témata:

Související články

Železný už nešéfuje TV Nova

Generální ředitel TV Nova Vladimír Železný byl podle informací Práva odvolán ze své funkce. O jeho odvolání rozhodli akcionáři fondu PPF a MEF Holding. Část...

Konec doby železné...

Pouhé tři dny tohoto týdne vydaly na mediální scéně nejmíň za tři roky: v úterý poslanci koalice protlačili do nové mediální rady většinu svých kandidátů....

Baldachýn a obří nahé ženy

Jaký bude náš život bez "Volejte řediteli"? Získá Vladimír Železný místo na Hradě, jako správný bývalý generální ředitel? Nahradí ho ve funkci Ivo Mathé?...

Výběr článků

Načítám