Hlavní obsah

Pacientům s léčebným konopím hrozí v cizině potíže s úřady

Právo, Jakub Bartosz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České soudy řeší případ Američana (36), který zhruba před rokem a půl přicestoval do republiky s léčebným konopím, které mu předepsal jeho ošetřující lékař.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Navštívil pražský konopný veletrh Cannafest, kde ho policie přistihla, když si pro sebe balil u vchodu cigaretu z marihuany.

Policisté mu chtěli udělit na místě pokutu, tu ale Dave Hodges odmítl, a tak měl podle trestního příkazu z prosince 2016 zaplatit 50 tisíc korun a mělo mu propadnout 16 gramů marihuany.

Hodges se proti tomu pomocí českého právníka bránil a Obvodní soud pro Prahu 6 loni v září otočil. Obžalobu zamítl a Američana osvobodil, ovšem verdikt je zatím nepravomocný. Odvolal se proti němu státní zástupce, takže případem se ještě bude zabývat nadřízený soud. Hodges se pak vrátil domů a čeká, až bude nařízeno odvolací řízení.

Někde lék, jinde droga

Potíže při cestách do zahraničí přitom můžou mít i Češi, kteří jsou v podobné situaci jako Hodges. V Česku existují desítky pacientů trpících dlouhodobou neutišitelnou bolestí, kterým lékaři předepsali léčebné konopí.

Většinou jde o onkologické pacienty nebo lidi, které trápí třeba roztroušená skleróza. Pro dávku si už pátým rokem chodí přímo do lékáren. Maximální dávka je 180 gramů na měsíc.

Kvůli obsahu psychoaktivní látky THC je marihuana jinak považována za návykovou drogu a policie její držení stíhá.

Vycestovat s legálně nabytou marihuanou je možné, ovšem ne do všech zemí. Podle doporučení českých ministerstev zahraničí a zdravotnictví si pacienti musí předem pečlivě zjistit, jaké zákony v dané zemi ohledně návykových látek platí. Možné je také zavolat přímo na ambasádu daného státu.

„Jednotný předpis, který by toto reguloval pro všechny země světa, neexistuje,“ sdělila Právu Irena Valentová z tiskového oddělení ministerstva zahraničí.

Její kolegyně z resortu zdravotnictví Gabriela Štěpanyová pak upřesnila, že bez problému je možné s lékařskou marihuanou cestovat například do Nizozemska, Německa, Chorvatska, Polska či Portugalska. „Přátelské“ ke konopí jsou i Kanada a Austrálie.

Aby v zahraničí byli pacienti schopní doložit, že marihuanu mají na léčebné účely, musí s sebou mít hlavně lékařský předpis s jasně daným dávkováním a předepsaným množstvím, veškeré osobní údaje i identifikační údaje svého ošetřujícího lékaře a kontakt na něj.

Naopak vyhnout by se měli třeba asijským státům. Vysoké tresty by jim mohly hrozit třeba v Thajsku nebo Malajsii. Ale například ani na Slovensku není užívání konopí k lékařskému využití povoleno.

Letištní kontrolou prošel bez problémů

Hodges pochází z Kalifornie a konopí používá proti bolestem po úrazu, kdy měl přeťaté nervy na rukou. Marihuana mu rovněž pomáhá od třesu ruky, bolestí zad a chronického stresu.

Hodges se sice snažil před odletem do Prahy na podzim 2016 získat informace na ambasádě, odpověď ale nedostal. Spoléhal se tak na doporučení od svého lékaře a fakt, že v ČR se lze konopím léčit stejně jako v jeho domovině. Také prošel bez problémů letištní kontrolou.

Podle osvobozujícího verdiktu měl zřejmě problém s tím, že u sebe neměl veškeré informace, tak jak je uvádí ve svém metodickém pokynu české ministerstvo zdravotnictví. Doporučení svého „obvoďáka“ ale měl.

„Nebyl shledán důvod těmto tvrzením nevěřit. Při hodnocení důkazů soud vycházel z výpovědi obžalovaného, odborného vyjádření z odvětví chemie, doporučení předložených k lékařskému užívání marihuany a z metodického pokynu ministerstva zdravotnictví,“ konstatoval loni obvodní soud.

Na verdikt upozornil časopis Legalizace, který se věnuje osvětě v oblasti využití konopí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám