Hlavní obsah

Pacienti si mají plně hradit pobyty v lázních

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desetitisíce lidí jezdí ročně do lázní, nejvíce po vážné nemoci srdce a cév, kloubů nebo zažívacího ústrojí. Teď to ale vypadá, že lázně si budou všichni pacienti muset hradit sami v plné výši.

Článek

„Umíme si představit, že lázně budou v tzv. nadstandardu,“ řekl ve čtvrtek Právu prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Právě komora se má podílet na tvorbě standardů péče, tedy takových, kdy vše bude hrazeno ze zdravotního pojištění a nadstandardu, kdy si pacient bude péči hradit sám, nebo doplatí rozdíl mezi standardní a nadstandardní péčí.

„Skutečně se diskutuje o tom, jestli by se část lázeňské péče, která je dosud tzv. komplexní, tedy plně hrazená ze zdravotního pojištění, neměla přesunout do kategorie příspěvkové, kdy zdravotní pojištění hradí jen vyšetření a léčbu, a vše ostatní (stravu, ubytování) si pacient platí sám. Nebo ji úplně vyřadit z hrazení pojišťovnou,“ potvrdil Právu mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Z pojištění ročně tři miliardy korun

Jak Sršeň dodal, lázeňská péče vyjde ročně zdravotní pojištění na tři miliardy korun. Podle informací Práva, které ale mluvčí odmítl komentovat, by se tento podíl měl snížit na 1,5 miliardy Kč.

„Dlouho se indikace neměnily. Kvůli čemu se jezdilo do lázní před 20 lety, dnes už to není zapotřebí, protože medicína úžasně pokročila dopředu,“ dodal Sršeň. Odmítl však odpovědět i na otázku, kterých diagnóz by se nově plné hrazení lázeňské péče pacienty týkalo.

Pokud by se snížily platby zdravotních pojišťoven na lázeňské pobyty, klesly by naše tržby až o pětinu
Milan Kubelka, ředitel pro straegii Lázní Poděbrady

Lázně se obávají úpadku zájmu

Lázeňské společnosti se možnému snížení příspěvku pacientům na lázně ze zdravotního pojištění brání. Obávají se, že jim výrazně ubude klientela.

„O záměrech ministerstva zdravotnictví nic bližšího zatím nevíme. Naopak jsme byli uklidňováni, že něco takového nehrozí,“ uvedl prezident Svazu léčebných lázní ČR a generální ředitel Léčebných lázní Jáchymov Eduard Bláha.

Velké problémy by měly i Lázně Poděbrady. „Pokud by se snížily platby zdravotních pojišťoven na lázeňské pobyty, klesly by naše tržby až o pětinu,“ informoval ředitel pro strategii a obchod Lázní Poděbrady Milan Kubelka.

Klientela by ubyla i v třeboňských lázních, kde většinu pacientů dnes tvoří ti, jimž na pobyt a péči zdravotní pojišťovny přispívají.

Kromě toho, že lázně poskytují péči pacientům, jsou i významným zdrojem zaměstnanosti. Předseda Sdružení lázeňských míst ČR a prokurista třeboňských lázní Jiří Houdek upozorňuje, že záměr ministerstva zdravotnictví by měl dopad nejen na lázně samotné, ale i na zaměstnanost v regionech.

Anketa

Mají si pacienti plně hradit pobyty v lázních?
Ano
68 %
Ne
32 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 46122 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám