Hlavní obsah

Pacient s rakovinou potřeboval transplantaci srdce, ale uzdravil se. Pro lékaře zázrak

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zázrak. Tak i lékaři hovoří o uzdravení pětatřicetiletého Tomáše Písečného. Necelé tři roky po tom, co náhle zkolaboval a život se mu převrátil vzhůru nohama, může slavit. Lékařům Kardiocentra pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) se totiž podařilo vrátit ho do normálního života.

Foto: Archiv IKEM

Přednosta Ivan Netuka a zachráněný Tomáš Písečný

Článek

„Ačkoli jeho prognóza nebyla dobrá a vypadalo to, že bez transplantace srdce se neobejde, dnes si opět užívá života jako před nemocí,“ sdělil Právu v pátek zástupce přednosty Kardiocentra IKEM MUDr. Ivan Netuka.

Pan Písečný se během tří let vyléčil z rakoviny a jeho srdce se uzdravilo natolik, že chirurgové mohli odstranit i umělou srdeční podporu, která mu nejprve umožnila vůbec zvládnout onkologickou léčbu a měla pomoci dočkat se v druhé době i transplantace.

V jednom týdnu dvě děsivé diagnózy

Srdeční vadu lékaři u Tomáše Písečného odhalili v roce 2011. Zkolaboval po návratu z dovolené.

Následná vyšetření ukázala i na nádory na lymfatických uzlinách, tzv. lymfom. V jednom týdnu dvě děsivé diagnózy.

„Vrátil jsem se tenkrát z Paříže, letecky. To byla neděle a v pondělí večer už jsem ležel v nemocnici. Natekly mi nohy, nabral jsem 13 kilo vody, nemohl jsem dýchat,“ popisuje Písečný.

Potřeboval nutně chemoterapii a ozařování. Jeho srdce bylo ale natolik slabé, že by náročnou léčbu rakoviny nezvládlo. Pracovalo totiž na méně než dvacet procent výkonu.

Jedinou nadějí byla pumpa

„Pan Písečný by s největší pravděpodobností léčbu vůbec nezvládl. Navíc, takto pokročilá srdeční vada je jedním z onemocnění, která léčbu rakoviny vylučují. Jedinou nadějí byla pumpa, která by dostatečnou činnost srdce převzala,“ vysvětluje Netuka.

„I při vědomí poměrně vysokého rizika jsme se rozhodli, že mu ji budeme implantovat. Vůbec poprvé jsme tak v IKEM využili srdeční pumpu k tomu, aby pacientovi pomohla zvládnout i jinou závažnou chorobu,“ dodal.

Stále se ovšem počítalo s tím, že po vyléčení bude pan Písečný zařazen na čekací listinu k transplantaci srdce.

Obrat přišel po roce života s přístrojem

Po roce života s pumpou ale přišel obrat. Pacient nejenže porazil rakovinu, po necelých třech letech mu začalo postupně opět téměř normálně fungovat i srdce.

„V únoru letošního roku jsme panu Písečnému pumpu odstranili. Do místa, kde byla napojená na srdce, jsme do otvoru umístili titanovou ucpávku,“ přibližuje Netuka.

„Ta má v průměru 20 mm a délku 30 mm. Je vytvořena z titanu se speciální povrchovou úpravou. Ta podporuje vhojení do srdce, protože je předpoklad, že zůstane v pacientovi po celý život,“ doplňuje.

Unikátní případ bude předmětem studií

Tento případ je natolik unikátní, že bude předmětem dalších studií a bude prezentován na světově uznávaných konferencích.

Tomáš Písečný zatím rehabilituje a snaží se nabrat zpátky ztracené síly.

Reklama

Výběr článků

Načítám