Hlavní obsah

Pačes: Na budovu Akademie si brousí zuby banka, proto se krátí dotace

Právo, Václav Pergl
Praha

Bývalý předseda Akademie věd Václav Pačes se ve čtvrtek velmi ostře vyjádřil k rozhodnutí vlády, která potvrdila návrh Rady pro výzkum a vývoj, podle něhož má akademie během příštích tří let přijít o polovinu státní dotace.

Článek

„Mám signály, že za vším je majetek. Vím o subjektu, který si brousí zuby na budovu Akademie věd na Národní třídě,“ řekl Pačes s tím, že vládní rozhodnutí je pro Akademii věd „likvidační“.“ Podle jeho slov si na budovu brousí zuby jedna velká banka, ale Pačes neřekl, která to je.

Nelíbí se mu ani, jak vláda nekompetentně o dotacích pro akademii rozhodla. „Z 24 miliard šest miliard putuje na určité projekty do aplikovaného výzkumu, které ale nepřinesly naprosto žádný výsledek. A tyto peníze se tam dávají znovu. Je to lití peněz do černých děr. Připadám si jak Alenka v říši divů nad tím, jak politici rozhodují,“ řekl Pačes.

Reklama

Související témata:

Související články

Akademie věd bojuje o život

Boj o miliardy a pracovní místa, tak vypadá situace posledních týdnů v Akademii věd ČR. Právě ona by měla podle plánů vlády dostat v příštích letech výrazně...

Výběr článků

Načítám