Hlavní obsah

Označování migrantů fixou se nebude opakovat, oznámilo vnitro

Novinky, jas
Aktualizováno

Ministerstvo vnitra ve čtvrtek připustilo, že označování běženců fixou nebylo standardním postupem. Cizinecká policie přistoupila k tomuto opatření kvůli časové tísni, a proto, aby nedošlo k rozdělení rodin migrantů s dětmi. Propříště budou migranti značeni na rukou speciálními páskami.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Cizinecká policie označuje migranty na nádraží v Břeclavi registračními čísly.

Článek

Policisté pro usnadnění a urychlení evidence označovali zadržené migranty čísly, která jim psali fixou na ruce.

Tento postup vzbudil ohlas v zahraničí, s poukazem na to, že může připomínat praktiky nacistů, kteří tetovali čísla na ruce vězňů v koncentračních táborech. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Zveřejněné záběry nepředstavují standardní postup české policie a k tomuto postupu došlo kvůli časové tísni, v níž policie v danou chvíli byla, a především proto, aby v takto velké skupině nebyly děti odděleny od svých rodičů,” uvedlo ministerstvo vnitra, podle něhož se již podobný postup nebude opakovat.

Jak připomněl mluvčí policejního prezídia Josef Bocán, „popis identifikačních údajů na tělo je zcela běžnou praxí i v jiných oborech, například v porodnicích u příležitosti narození dítěte, právě s cílem vyloučení případné záměny”.

Policisté nově získají speciální pásky k umístění na ruce, kde budou identifikační údaje uvedeny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám