Hlavní obsah

Ovládneme Senát a vláda se bude divit, uvedl Škromach

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach nastínil taktiku soc. dem., jak alespoň trochu korigovat většinu 118 hlasů budoucí vládní koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. ČSSD bude chtít ovládnout Senát a Škromach sám bude kandidovat na podzim do horní komory parlamentu na Hodonínsku. „Ovládneme Senát a vláda se bude divit,“ napsal na Facebooku Škromach.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zdeněk Škromach

Článek

Blíže ale taktiku ČSSD nepopsal. Soc. dem. však nemá co ztratit. V podzimních volbách do třetiny Senátu neobhajuje žádné křeslo, před šesti lety totiž žádné nezískala. Naopak ODS obhajuje 19 křesel z 27. ODS a TOP 09 přitom jde o udržení 44členné většiny v 81členném Senátu.

ČSSD nyní disponuje 29 senátory, na podzim by tak musela k získání většiny získat alespoň 12 křesel. Většina v Senátu ale spíše jen znepříjemňuje život většině ve Sněmovně. Každé vrácení zákona Senátem mohou poslanci přehlasovat stejně jako veto prezidenta 101 hlasem. Například o státním rozpočtu Senát vůbec nejedná. Na druhou stranu ale bez souhlasu Senátu neprojde jakákoliv změna Ústavy.

Škromacha nominovali v pátek 

O nominaci Škromacha rozhodla v pátek večer okresní nominační konference. Řekl to tajemník jihomoravských sociálních demokratů Karel Kraus.

Škromach přitom v květnových sněmovních volbách obhájil poslanecký mandát jako lídr ve Zlínském kraji. „Nebylo to jednoduché rozhodování. Nakonec podpora 95,2 % delegátů zavazuje,“ dodal k tomu Škromach.

V senátním obvodu číslo 79 s centrem v Hodoníně je senátorkou od roku 2004 lékařka Alena Venhodová (ODS). Kandidát ČSSD Josef Černý tehdy získal v prvním kole 8,55 procenta hlasů a do druhého kola nepostoupil.

Škromach byl v květnových volbách do Sněmovny lídrem ČSSD ve Zlínském kraji. Sociální demokraté tam volby vyhráli se ziskem téměř 22 procent hlasů. Škromach získal 8771 preferenčních hlasů. Ačkoliv v posledních letech byl politicky aktivnější ve Zlínském kraji, jeho rodným městem je Hodonín.

V Sněmovně je Škromach jedním z veteránů. Působí v ní od roku 1996. Nyní se pokusí získat křeslo v Senátu.

Už v týdnu jihomoravští sociální demokraté vybírali svého kandidáta pro volby na Blanensku. Volba padla na bývalého cyklistického závodníka Jozefa Regece z Černé Hory.

Reklama

Výběr článků

Načítám