Hlavní obsah

Ovce u Příbora opravdu zardousila puma

Právo, Josef Gabzdyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PŘÍBOR/KOPŘIVNICE

V případě zardoušených ovcí u Příbora na Novojičinsku je už jasno - jejich smrt má skutečně na svědomí puma, která se na zimu stahuje z Beskyd blíže k lidem. Příbor proto vydal varovné letáky a Kopřivnice vyvolala na krajském úřadu jednání, na kterém by mělo padnout rozhodnutí, jestli šelmu odchytit nebo zastřelit.

Foto: archiv NPÚ

Benešovský Dolní zámek

Článek

Naposledy puma zaútočila v pondělí na farmě mezi Příborem a Kopřivnicí. Smrtelně potrhala dvě březí ovce a další dvě zranila. V bahně zanechala stopy, které odborníci nafotili a odlili sádrový obtisk.

"Mohu potvrdit, že v žádném případě nejde o psovitou šelmu typu vlka nebo zdivočelého psa. Je to kočkovitá šelma větší než rys a podle dalších znaků se opravdu přikláním k tomu, že u Příbora byla puma. Jsem o tom přesvědčen," uvedl vedoucí Stanice na záchranu živočichů Petr Orel.

Upozornil ale, že rozhodně nechce situaci dramatizovat, zároveň by ji ale v žádném případě nepodceňoval. "Třeba děti bych do lesů samotné nepouštěl. Sníh a místní predátoři asi šelmu vyhnali do nížin," dodal Orel s tím, že se radil se slovenskými odborníky a s pracovnicí CHKO Beskydy Danou Bartošovou.

"Podle poslaných fotek se i já přikláním k pumě. Ostatně už útok mnohé naznačil. Vlk nebo pes by šli po hrdle a vnitřnostech, nikoliv po zadních částech těla," potvrdila Bartošová.

Letáky půjdou i do školek

Městský úřad v Příboře vydal varovné letáky s fotkou pumy. "Do odvolání vyzýváme občany, aby omezili pohyb ve volné přírodě, což se především týká dětí. Museli jsme nějak reagovat," vysvětlil velitel strážníků Libor Bolom. Letáky se rovněž objeví v mateřských a základních školách, v okrajových částech města se dostanou i na vylepovací plochy.

Také na kopřivnickém městském úřadu nezahálejí. Co nejdříve chtějí vyvolat jednání na krajském úřadě, kde se musí rozhodnout, jak postupovat dále. "Ať je puma v kleci nebo mrtvá, ale už je čas udělat konec pochybnostem," prohlásil vedoucí odboru životního prostředí Hynek Rulíšek.  

Drezér šelem lidi varuje

Nebezpečnost pumy potvrzuje i drezér šelem a ředitel Národního cirkusu Jo-Joo Jaromír Joo. Při výrocích, že je puma mírumilovnější než jiné druhy, mu prý hrůzou vstávají vlasy. "Žádná šelma není mírumilovná! Když sešla z hor k městům, tak má zřejmě hlad. Pokud ho bude mít hodně velký, tak bez zaváhání zaútočí na člověka, tím spíše na dítě. Kdo se jí postaví do cesty, nemá šanci," konstatoval člen rodiny, která se věnuje šelmám přes dvě století.

Rozhodně by dal přednost odchytu. "Zvíře za nic nemůže," prohlásil a přidala se i ochranářka Bartošová. "Na vině je opět člověk, který cizokrajné zvíře buď neopatrností nebo záměrně vypustil."

Šelma se po Beskydech potuluje od srpna, denně bez problémů zvládne až padesát kilometrů. Zvíře vidělo mnoho lidí, ale nikdy se pumu nepodařilo odchytit. Zůstaly po ní stopy a škody, například napadené hříbě nebo naposledy zabité ovce.

Reklama

Související články

Ulovili pumu, která zaútočila za cyklisty

Šedesátikilová horská puma, které byl přičítán čtvrteční útok na dva lidi u Los Angeles, byla ulovena. Vystopovali ji tři šerifovi pomocníci, kterým pomohly...

Údajná puma zardousila kozu a míří ke Zlínu

Vypadá to, že tajemné kočkovité šelmě už nestačí valašské lesy. Údajná puma změnila působiště a momentálně nahání husí kůži obyvatelům Zlínska. Na svém...

Výběr článků

Načítám