Hlavní obsah

Ouzký a Cabrnoch se chovali neeticky, tvrdí Rath

Novinky, ora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr zdravotnictví David Rath stále zpochybňuje kontakty mezi Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) a firmou IZIP, na jejímž vzniku se podíleli současní europoslanci ODS Miroslav Ouzký a Milan Cabrnoch. Rath označil jejich chování za "neetické a podezřelé".

Článek

Rath v pondělí zdůraznil, že Cabrnoch byl v roce 2001 členem správní rady VZP a současně původním jednatelem společnosti IZIP, která usiluje o provozování internetových zdravotních knížek. Cabrnoch podle internetového obchodního rejstříku na konci května 2001 z vedení firmy odstoupil, na rozdíl od Ouzkého, jenž je stále jejím jednatelem.

"Poslanci zneužili postavení členů Sněmovny, když bez výběrového řízení získali na základě osobních kontaktů smlouvu s VZP," řekl Rath. Ministr ukázal novinářům dokument, podle něhož měla firma IZIP od VZP jenom v roce 2001 dostat přes 20 miliónů korun. Celkově mohlo jít podle Ratha "o stovky miliónů korun".

Rath se také netajil obavami o možném zneužití zdravotní dokumentace, která by byla veřejně dostupná na internetu. Rath, jenž do jmenování šéfem zdravotnictví vedl Českou lékařskou komoru, tvrdil, že "spousta jeho kolegů lékařů projekt IZIP nezná".

Ouzký: Na IZIP jsem hrdý

Europoslanci Cabrnoch a Ouzký již dříve ostře nesouhlasili s Rathovými výroky o vazbách ODS na VZP. Ouzký kritiku ministra nechápe, neboť považuje projekt IZIP za potřebný pro občany ČR.

"Pakliže pan ministr Rath náhodou naráží na financování tohoto projektu, tak k tomu já se velmi hlásím a jsem na to naopak velmi hrdý," uvedl Ouzký s tím, že projekt, který využívá čtvrt miliónů občanů Česka, byl oceněn Evropskou unií a nedávno dostal světovou cenu. [celá zpráva]

Anketa

Existují těsné vazby mezi vedením VZP a ODS?
ano
54,8 %
ne
45,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1072 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám