Hlavní obsah

Otevřou se domácí potřeby. Nouzový stav se prodlouží, schválila vláda

Novinky, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda ve středu rozhodla o prodloužení nouzového stavu o 30 dnů, tedy do 11. května, jak to navrhoval Ústřední krizový štáb. Změnu musí příští týden ještě schválit Poslanecká sněmovna.

Živě: TK po zasedání vládyVideo: ČTK

 
Článek

Současný nouzový stav trvá od 12. března a zatím do 11. dubna. Aby došlo k prodloužení, musí změnu ještě odsouhlasit poslanci. Ti by se měli sejít 7. dubna.

Prodloužení již ve středu odpoledne doporučil Ústřední krizový štáb.

Krizový štáb chce prodloužit nouzový stav až do 11. května

Domácí

„Nouzový stav a omezení pohybu jsou velmi provázané. Omezovat pohyb, kdyby tady nebyl nouzový stav, by asi nebylo úplně adekvátní,“ uvedl Vojtěch.

„Nemůžeme si být jistí, že jsme to zvládli. Čekají nás zhruba dva klíčové týdny a nemůžeme polevit,“ dodal Vojtěch.

Otevření domácích potřeb

Vláda zároveň rozhodla o tom, že se od čtvrtka 2. dubna od 6 hodin od rána umožňuje provoz domácích potřeb. A to v případě, že si tam lidé mohou koupit zdravotnické pomůcky.

„Musí jít ale o prodejny, ve kterých lze nakoupit ochranné prostředky jako jsou roušky, respirátory, desinfekce nebo rukavice. Chceme, aby si lidé mohli potřeby pohodlně nakoupit a nemuseli je tak shánět pouze v lékárnách,“ vysvětlil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Jde tak o další výjimku ze zákazu maloobchodního prodeje a prodeje služeb v provozovnách. Zákaz se dále netýká například prodejen potravin, lékáren, drogerií, prodejen výpočetní techniky, malých domácích zvířat a potřeb pro ně, novin a časopisů, zahrádkářství, květinářství nebo prodeje zdravotnických prostředků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám