Hlavní obsah

Otec napadl příbuzné, přesto dostal dítě do péče

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V poslední době bylo zdokumentovalo několik případů, kdy soudy spolu se znalci či Orgánem sociálně právní ochrany dítěte (OSPOD) rozhodly dost podivně o osudu dětí. Další takový případ se odehrál v Liberci, kdy soud na popud sociálky rozdělil sourozence a starší dívenku svěřil do péče otce, který byl přitom odsouzen za to, že při setkávání s dětmi napadl a zranil příbuzné.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Celý případ poněkud připomíná situaci, kdy levá ruka neví, co dělá ta pravá. Zatímco jedna soudkyně Okresního soudu v Liberci sedmatřicetiletého muže odsoudila za ublížení na zdraví, výtržnictví a krádež, kterých se dopustil před zraky své dcery, druhá soudkyně jej uznala za vhodného pro to, aby mu i přes doporučení znalce předala dítě do péče.

O děti neměl zájem

Ještě předtím, než rozchod rodičů začal řešit soud, stačil jejich vztah projít několika krizemi. Krátce po narození první dcery v roce 2011 se provalila otcova nevěra.

Řekla jsem, že odcházím i s dcerou k rodičům. On se ale s dcerou zavřel v pokoji a křičel, že nikam nepůjdeme. Musela jsem zavolat rodičům, kteří zavolali policii, teprve potom mě a dceru pustil z bytu.
matka

„Matka nikdy nebyla moc přístupná důvěrnostem, po narození dítěte už vůbec ne. Proto si našel jinou partnerku. Když vztah obnovili, chtěla matka pomoci s dítětem, ale on se cítil unavený,“ stojí ve znaleckém posudku, který nechal zpracovat soud.

Druhé dítě

Žena přes všechny spory podruhé otěhotněla. Otec ale čas dál trávil hlavně se svými kamarády, víkendy i dovolené trávil sám. Když byla jeho partnerka v osmém měsíci, oznámil jí, že před narozením druhé dcery si musí odpočinout, a proto na Vánoce odlétá na Kanáry.

„To už bylo příliš. Řekla jsem, že odcházím i s dcerou k rodičům. On se ale s dcerou zavřel v pokoji a křičel, že nikam nepůjdeme. Musela jsem zavolat rodičům, kteří zavolali policii, teprve potom mě a dceru pustil z bytu,“ řekla.

„Před narozením druhého dítěte si potřeboval odpočinout, proto odjel na dovolenou, dodnes mu není jasné, proč to z hlediska jeho těhotné ženy bylo nepřijatelné,“ dodala k tomu znalkyně.

Předběžné opatření

Po návratu se otec začal domáhat styku s dcerou, ovšem matka mu vzhledem ke svému pokročilému těhotenství a předchozímu konfliktu vzkázala, že tyto věci bude řešit až po porodu a na základě rozhodnutí soudu. Muž proto zašel na místní sociálku a obratem podal k soudu návrh na předběžné opatření, které by mu zajistilo střídavou péči.

„A OSPOD nelenil. Dva dny před plánovaným termínem porodu ke mně přišla pracovnice na kontrolu. Od sociálky i otce jsem žádala o řešení až po porodu v zájmu ještě nenarozené dcery. Hned po příchodu z porodnice jsem si šla na poštu vyzvednout soudní rozhodnutí o tom, že starší dcera bude tři dny v týdnu u otce,“ vzpomínala matka.

„Bral vůbec někdo ohled na 3,5leté dítě, kterému se zrovna narodil sourozenec a zároveň ho matka „odstrčila“ skoro na půl týdne od sebe, přestože jsem do té doby s ním byla v každodenním kontaktu a pečovala o ně prakticky sama? Bral někdo ohled na mě, kdy v tak citlivém období mi bylo odebráno starší dítě, a já v tomto psychickém stavu měla kojit mladší dceru?“ ptá se žena.

Otec vnímal víc své potřeby než matčiny, k nimž byl dost neempatický. Předpokládal, že když se matka nevyjadřuje, má stejný názor, teď je překvapený, že svůj názor tak tvrdě prosazuje. Jezdil sám na dovolené a na víkendy, považoval to za svoje právo.
znalkyně

Bezprostředně poté soud na základě návrhu otce vydal i další předběžné opatření, jež mu zajišťovalo styk s čerstvě narozenou dcerou. „Byla jsem ještě v šestinedělí a už na ní měl předběžné opatření. To jsem odmítla respektovat a dceru jsem mu až do tří měsíců nepředávala,“ přiznala.

Povalil ji a škrtil

Následné předávání dětí pak ale doprovázely slovní konflikty. Dvakrát došlo i na násilí ze strany otce, který podle trestního příkazu napadl tetu dětí, udeřil s ní o zaparkované auto, povalil ji na zem a škrtil.

V druhém případě sebral matce své bývalé partnerky fotoaparát, a když jej chtěla zpět, udeřil ji pěstí do obličeje. Oba konflikty se odehrály před dětmi.

Přestože státní zástupkyně podala na otce obžalobu už 26. listopadu 2015 a matka o tom OSPOD informovala, soud to nezajímalo a 16. května 2016 rozhodl, že starší dceru svěřil do péče otce a mladší ponechal u matky s odkazem na to, že matka má k otci negativní postoj.

Péče s podmínkou

Měsíc poté dostal otec podmínku. Znalkyně, která v případu dělala posudky, přitom doporučila, aby dcery zůstaly s matkou, byť s douškou, že nejde o optimální řešení.

„Otec vnímal víc své potřeby než matčiny, k nimž byl dost neempatický. Předpokládal, že když se matka nevyjadřuje, má stejný názor, teď je překvapený, že svůj názor tak tvrdě prosazuje. Jezdil sám na dovolené a na víkendy, považoval to za svoje právo,“ upozornila znalkyně.

Proti závěru znalkyně se vyslovil i OSPOD. „Máme za to, že matka by po svěření starší dcery do péče otce pak měla i více času na péči o mladší dceru,“ doporučila sociálka.

„Nepochybně bych v takovém případě měla více času na péči o mladší dceru, ale nejsem přesvědčená o tom, že to je z celkového pohledu v zájmu dětí. Mám tomu rozumět tak, že OSPOD vždy doporučuje sourozence rozdělit, neboť tak rodiče na ně mají více času?“ dodala matka.

Reklama

Výběr článků

Načítám