Hlavní obsah

Osud Úrazové nemocnice Brno bude jasný začátkem června

Právo, Václav Pergl
BRNO

Začátkem června radní města Brna rozhodnou, zda Brno bude spravovat špičkovou Úrazovou nemocnici a nebo její osud ponechá na rozhodnutí ministerstva zdravotnictví. Vyplynulo to z pondělního jednání primátora města Brna Romana Onderky (ČSSD) a ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS).

Článek

"Ministerstvo chce úrazovou nemocnici zrušit a traumacentrum z této nemocnice dát do Fakultní nemocnice Bohunice. Další péče se má rozdělit mezi ostatní nemocnice v Brně. S tím my nesouhlasíme," řekl Právu Onderka, protože nemocnice by tím de facto zanikla.

"Zájem města Brna je, aby tato nemocnice zůstala tak jak je, včetně traumacentra. Tato varianta, jak jsem se od ministra dozvěděl, je také možná," řekl Onderka. Primátor proto předloží radě návrh, aby město nemocnici převzalo. V úterý příští týden se pak rozhodne.

Ministr: Odpovědnost mám já

Ministr Julínek nesouhlasí s Onderkou a tvrdí, že odpovědnost za poskytování specializované péče v podobě traumacentra má on, nikoli město. Navíc ministerstvo chce z Fakultní nemocnice Bohunice od ledna 2009 vybudovat univerzitní nemocnici, v rámci níž bude i klinika traumatologie.

K tomu ale potřebuje vzít z úrazové nemocnice traumacentrum a přesunout ho do Bohunic. "Město nemůže moji odpovědnost převzít," uvedl Julínek. Dodal, že pokud jde o traumatologii a urgentní příjem, v Brně už jsou čtyři urgentní příjmy. Proto jejich koncentrace do Bohunic.

Pokud rada Brna příští týden rozhodne, že nemocnici, kterou nyní spravuje ministerstvo, převezme, pak ji dostane od státu bezúplatným převodem a ministr už by nemohl traumacentrum z nemocnice vyjmout a dát do Bohunic.

"Museli bychom budovat centrum nové, shánět pracovníky. Jádro traumatologické kliniky už v Bohunicích je. A po rozšíření by se rozběhlo v traumatologické centrum," dodal Julínek s tím, že je to důležité nejen pro Brno, ale i Jihomoravský kraj a kraj Vysočina.

Podpisy proti zrušení

Proti změnám v Úrazové nemocnici se postavila část veřejnosti. Petici nemocničních odborářů proti rušení podepsalo více než 22.000 lidí. Česká společnost pro úrazovou chirurgii, jak uvedla ČTK, varovala před tím, aby se péče o mnohačetná poranění, již dnes v Brně poskytuje Úrazová nemocnice, rozdělila mezi více zařízení. Takový krok by podle výboru společnosti snížil kvalitu péče v Brně i v kraji.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám