Hlavní obsah

Osud sportoviště na pražském Proseku budí vášně

Právo, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bouřlivá atmosféra doprovázela několikahodinové jednání o osudu sportovního areálu SK Prosek v úterý večer na vysočanské radnici. Místostarosta Prahy 9 Adam Vážanský (ODS), který debatu řídil, musel několikrát řečníky usměrňovat. Padala i sprostá slova.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Sportoviště na Proseku nutně potřebuje modernizaci.

Článek

Sportoviště potřebuje modernizaci, na niž ale klub, nástupce vyhlášeného TJ ČKD Kompresory, nemá peníze. Finance chybějí i Praze 9 a 18, na jejichž rozhraní leží.

„Hala z roku 1985 nemá klimatizaci, byla v ní velká zima, tak se zateplila. Teď si sportovci stěžují, že se tam nedá dýchat. Naše oddíly si musejí pronajímat plochy jinde, protože se potýkáme s nedostatkem místa,“ přiblížil místopředseda SK Prosek Viktor Furman.

Dotace od městské části stačí pouze na provoz a nejnutnější opravy. Když se nenajde řešení, jednoho dne přijde nějaká katastrofa, která donutí sportoviště zavřít, varuje Furman. Klub chce moderní, finančně soběstačný areál s veřejně přístupnými venkovními hřišti a kurty.

Je potřeba, aby děti ze sídliště měly kam chodit
Roman Sutner

„Nejméně blbé řešení je prodej poloviny pozemku,“ říká Furman. Výnos by odhadem činil 200 milionů korun, které by stačily na modernizaci.

Jenže takový záměr se nelíbí příznivcům fotbalu, kteří se bojí, že kvůli tomu přijdou o hřiště. Část areálu si od SK Prosek pronajímá Fotbalová akademie Praha (FA). „Vy teď chcete zhatit veškerou práci trenérů, to je hrůza,“ rozčiloval se Roman Sutner, který na Proseku bydlí od roku 1974 a fotbal hrával.

„Ten areál není takový, jak ukazujete na fotkách,“ odmítá. „Je potřeba, aby děti ze sídliště měly kam chodit,“ říká Sutner, jehož syn za FA hraje. Vadí mu plánované sloučení FA s kluby v Třeboradicích nebo Miškovicích. „Tam děti samy těžko budou jezdit,“ obává se.

Lidi děsí výstavba místo sportoviště

Domácí

Předseda klubu FA Karel Kapr připomněl, že ani fotbalová hřiště nejsou v nejlepší kondici. Umělá tráva dospěla do takového stavu, že neumožňuje pořádání soutěží. „Nemá to úroveň, protože fotbalový svaz není ochotný nám pomoct. A já už deset milionů na umělku nemám,“ konstatoval. Ujistil, že fotbal na Proseku minimálně dalších deset let pokračuje dál.

Pomohl by investor

Jednou z možností, jak neutěšenou situaci vyřešit, je podle starosty Prahy 18 Zdeňka Kučery (ANO) najít investora nebo více peněz z magistrátu. Jenže podle předsedy magistrátní sportovní komise Ladislava Kose (Piráti) financování sportu nepatří mezi priority magistrátu. Rozlícenému davu nabídl schůzku u radního Víta Šimrala (Piráti), který má sport na starosti.

„Zaráží mě, že se řekne, že podpora sportu není priorita. Lidi se vždycky potýkali s nedostatkem financí, je to o těch prioritách. Sport pro děti je důležitý, jinak si půjdou sednout k automatům, hulit trávu a pak nepůjdou do práce, nebudou platit daně,“ podotkla Hana Dokoupilová za petiční výbor. Petici na podporu sportoviště podepsalo 2,5 tisíce lidí.

Tipy na dárky, které potěší aktivní sportovce

Vánoce

„Já jsem se bavil o penězích na granty, mně se to taky nelíbí. Ale nedělejme z toho boj proti magistrátu,“ ohradil se Kos, který tvrdí, že magistrát oficiálně dosud nikdo neoslovil. Areál zabírá 4,2 hektaru. „Chceme hektar na veřejné sportoviště, na hektaru by vyrostla hala a na polovině by mohla vzniknout zástavba, z prodeje pozemku budou prostředky na halu,“ shrnul místostarosta osmnácté části Ondřej Lněnička (ODS).

Zástavba je podmíněna změnou územního plánu. S tou Praha 18 souhlasila, devátá část nikoliv. „Pokud se podaří sehnat 200 milionů, podnět zmizí, sportoviště zůstane a hala vznikne,“ konstatoval. Podnětem na změnu se nyní zabývá magistrát.

Reklama

Výběr článků

Načítám