Hlavní obsah

Osud reformy je teď v rukou Klause a Hojdara

Novinky, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ačkoli vláda v pátek slavila ve Sněmovně sérii vítězství, úplně vyhráno ještě nemá. Osud reformních zákonů je teď především v rukou prezidenta Václava Klause a poslance Josefa Hojdara (ČSSD).

Foto: HZS ZLK
Článek

Zatímco v Senátu má koalice dost hlasů na hladké schválení, ODS a komunisté mohou spoléhat už jen na prezidentské veto. To by znamenalo pro koalici zásadní úskalí, neboť by pak musela přesvědčit Hojdara, aby vládu podpořil. Pro přehlasování prezidentského veta totiž koalice potřebuje všech 101 hlasů. Pokud by se Hojdar zdržel hlasování a klíčové reformní zákony vetoval, reforma by padla. A s ní zřejmě i vláda.

Špidla: prezident je racionální člověk

K definitivnímu schválení zákona o DPH sice nakonec přispěl svým hlasem právě Hojdar, ale od té doby se zdržel hlasování nejen při dalších reformních zákonech, ale dokonce i při hlasování o důvěře vládě.

"Koalice má i nadále 101 hlas," uvedl včera pro Právo premiér Vladimír Špidla, navzdory Hojdarovu postoji, k možnosti případného Klausova veta.

"Jistěže mohou nastat různé věci, ale reforma je potřebná a pan prezident je velmi racionální člověk, jsem optimista. Nepředpokládám, že pan prezident dá veto," dodal.

Zatímco premiér je optimistou, Hrad zatím reaguje opatrně. Za předčasné označil úvahy o Klausově postoji šéf tiskového odboru Hradu Petr Hájek, který včera Právu řekl, že prezident se předlohami zatím detailně nezabýval. "Určitě je velmi podrobně prostuduje a podle toho se rozhodne," řekl Hájek.

Půjde do boje s vládou?

Kdyby se Klaus rozhodl respektovat většinovou koaliční vůli a zákony by podepsal, odpovídalo by to jeho březnovému inauguračnímu projevu, v němž prohlásil: "Chci být prezidentem aktivním, ale nebudu prezidentem aktivistickým."

Tehdy dal nepřímo najevo, že bude respektovat i prezidentskou roli, k níž podle ústavy patří i to, že za činy hlavy státu odpovídá vláda. Té nepřímo vzkázal, že s ní nebude přes rozdílné politické zabarvení v klíčových věcech bojovat za každou cenu.

"Ambice být hybatelem politické scény nemám. Politické procesy chci ovlivňovat jen nepřímo," prohlásil v březnu Klaus.

Hradu radí ostří kritici reformy

Také poslanci ODS hovoří o racionalitě prezidenta, i když podle všeho ze zcela opačného pohledu. Jeho racionalitu vidí právě v tom, že by měl reformní zákony odmítnout.

"Nevím, jak se pan prezident rozhodne, ale určitě to bude podle jeho nejlepší vědomí a svědomí, jak mu velí Ústava," řekl Právu místopředseda ODS Petr Nečas.

Podle informací Práva se kolem prezidenta vytvořila ještě před prázdninami neformální skupina odborníků, kteří reformní zákony probírají. Je mezi nimi např. šéf Liberálního institutu Libor Ševčík, či předseda poslanecké frakce ODS a Klausův oblíbenec Vlastimil Tlustý. Oba často podrobovali zákony zdrcující kritice.

Podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše by koaličním kabinetem mohlo otřást právě prezidentské veto. Komunisté by v takovém případě preferovali vytvoření menšinové vlády soc. dem., kterou by podpořili.

Zjednal Mareš pořádek v US?

Občanští demokraté i komunisté doufají i v nesouhlas Senátu, kde má sice koalice také většinu, avšak senátoři si do svých rozhodování příliš nenechají mluvit.

Fakt, že křehká tříbarevná vláda má problémy s disciplínou vlastních lidí, prokázali v uplynulých dnech právě někteří senátoři US-DEU, když se spolu s opozicí podepsali na vrácení zákona o spotřební dani. O jeho opětovné prosazení musela proto koalice svést ve Sněmovně opakovaný boj.

Podle senátora Roberta Koláře (US-DEU) se totiž členové horní parlamentní komory necítí součástí vládní koalice, což jim umožňuje nenechat si svázat ruce partajními direktivami.

Předseda unionistů Petr Mareš se proto rozhodl neponechat nic náhodě a se svými stranickými kolegy v Senátu vše detailně probrat. "Myslím, že by to mělo dobře dopadnout," řekl Právu Mareš.

Reklama

Související články

Podnikatelé budou platit minimální daň

Vláda prosadila ve Sněmovně jednu z významných novel reformního balíčku - zákon o daních z příjmů. Firmy se dočkají výrazného snížení sazby daně, která...

Výběr článků

Načítám