Hlavní obsah

Ostrava neuspěla s žalobou na stát kvůli špatnému ovzduší

Právo, Denisa Telaříková
Praha
Aktualizováno

Pražský městský soud se odmítl zabývat žalobou na stát kvůli znečištěnému ovzduší, kterou podalo před třemi roky město Ostrava. Podle soudu totiž Ostrava nestihla podat žalobu v zákonné lhůtě. Právu to v pátek řekla mluvčí Městského soudu Praha Markéta Puci.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Smog v Ostravě

Článek

„Ostrava žalobu na stát nepodala včas. Proto soud vůbec nyní nezkoumal, jestli je žaloba opodstatněná či nikoliv. Zameškání časové lhůty nelze prominout,“ vysvětlovala mluvčí soudu Markéta Puci s tím, že žaloba měla být podána nejpozději do dvou měsíců od té chvíle, kdy se žalobce o nezákonné situaci či zásahu dozvěděl.

„Soud se tuto skutečnost z analýz a zaslaných informací dozvěděl dne 17. března 2009, termín podání žaloby tudíž město Ostrava mělo do 18. května 2009. Žalobu město podalo však až za rok, a to konkrétně 21. května 2010,“ upřesnila Puci.

Ministerstvo životního prostředí, které ve sporu zastupovalo Českou republiku, označilo rozhodnutí soudu za logické a správné. Žalobu prý bralo spíše jako politický akt než jako relevantní spor.

Ministerstvo prý bere kvalitu ovzduší vážně

„Situaci v Moravskoslezském kraji z hlediska kvality ovzduší bereme vážně, o čemž svědčí i naše aktivity v tomto regionu. Mám na mysli například program kotlíkových dotací, vyjednání 90 procentní podpory z evropských fondů pro opatření v místním průmyslu či možnost zavedení nízkoemisních zón,“ reagoval za ministerstvo jeho mluvčí Matyáš Vitík.

Podle náměstka ostravského primátora pro životní prostředí Dalibora Madeje (ODS) se rozhodně z jejich strany nejednalo o politický akt. „Prioritně nám jde o život lidí v Ostravě a v okolí. Neviděli jsme jinou cestu, jak se domoci zákonného stavu, proto jsme podali žalobu na stát. V pondělí se poradíme s právníky a domluvíme se na dalším postupu, protože životní prostředí v regionu a zejména stav ovzduší není pro stát prioritou,“ reagoval na odmítnutí žaloby v pátek odpoledne Dalibor Madej.

Město tak například nyní může zvažovat podat proti rozhodnutí soudu kasační stížnost. O ní by rozhodoval Nejvyšší správní soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám