Hlavní obsah

Osmdesát mediků posílilo personál ve Všeobecné fakultní nemocnici

Novinky, Kristýna Léblová
Praha

Pomáhat chtějí všichni, i medici. Na výpomoc do pražské Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) se od minulého týdne dobrovolně přihlásilo 150 studentů lékařských fakult. Medici mají posílit případný nedostatek zdravotnického personálu v souvislosti s šířením nového typu koronaviru. Osmdesát dobrovolníků posílilo personál na intenzivní péči a interně.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační fotografie

Článek

Zhruba s třetinou nemocnice počítá na Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny. Ostatní podle potřeby nasadí na internu nebo plicní kliniku.

„Vypomáhám na oddělení KARIM, hodně se od chirurgie liší, takže se určitě přiučím něco nového. Používají jiné léky, starají se o jiné pacienty a mají jiné, mně neznámé přístroje a vychytávky. Vletět do praxe takto narychlo je trochu náročné,” popisuje studentka 4. ročníku všeobecného lékařství.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Personál nemocnice je však velmi vstřícný a ochotný, takže jsme i přes současnou situaci schopni pracovat rychle a poměrně efektivně. Nákazy se nebojím, ochranné prostředky nám byly v nemocnici poskytnuty, doma šijeme roušky ostošest a také mě práce koordinátora a dobrovolníka dosti časově vytěžuje,“ dodala.

„Za normálních okolností jsou medici běžnou součástí chodu naší nemocnice v rámci praktické výuky a několik desítek z nich je tu dokonce zaměstnáno na pozicích sanitářů a ošetřovatelů. S ohledem na šíření koronaviru a případného nedostatku personálu se k nám nyní dobrovolně přihlásilo sto padesát studentů převážně z první lékařské fakulty. Moc si toho vážíme a děkujeme,“ oceňuje náměstkyně pro nelékařská zdravotnická povolání Dita Svobodová s tím, že studenti kromě pracovního poměru formou dohody mohou navíc získat také cenné zkušenosti z provozu zdravotnického zařízení v zátěžové situaci.

V Česku je 694 nakažených

Koronavirus

V první fázi nasazuje VFN studenty medicíny na Kliniku anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny (KARIM). Další zájemce pak podle potřeby nemocnice nasadí na další oddělení, jako je II. interní klinika, IV. interní klinika, Plicní klinika nebo III. Interní klinika.

Medici nebudou nahrazovat práci všeobecných sester, ale budou zapojeni do různých ošetřovatelských a pomocných prací. Mohou například pomoci s péčí o hygienu, objednáváním a podáváním jídla, povlékáním lůžek či polohováním pacientů. Vypomáhat mohou ale i na operačních sálech. Rozsah práce závisí na úrovni jejich vzdělání. V případě zájmu o výpomoc jsou medikům k dispozici pracovníci Úseku lidských zdrojů VFN.

Reklama

Výběr článků

Načítám