Hlavní obsah

Ošetřovné i pro OSVČ a pro děti až do 13 let, schválila vláda

Novinky, ren
Aktualizováno

Ošetřovné po celou dobu mimořádného opatření v souvislosti s koronavirem budou moci čerpat i OSVČ a děti až do 13 let. Jde o celou dobu uzavření škol či školek. Schválila to ve čtvrtek vláda. Novelu dostane na stůl v úterý Sněmovna a následně ke schválení Senát a k podpisu prezident.

Záznam: TK po jednání vládyVideo: ČTK

 
Článek

„Dohodli jsme se, že ošetřovné pro OSVČ půjde z gesce ministerstva průmyslu a obchodu a bylo dnes schváleno ve výši 424 korun na den, což je asi 14 tisíc korun za měsíc,” řekl ve čtvrtek večer ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

„Ošetřovné bude platit po celou dobu mimořádného opatření a po celou dobu uzavření škol a školek a bude platit i zpětně. Ti, kdo si již požádali, tak nebudou muset vyplňovat novou žádost,” doplnila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) s tím, že nově je program rozšířený i na děti do jejich třináctých narozenin.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zleva ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, ministr vnitra Jan Hamáček, premiér Andrej Babiš, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na tiskové konferenci formou videokonference.

„Bude to stát 2,7 mld korun měsíčně. A týká se cca 10 tisíc osob, na které lze čerpat ošetřovné,” dodala Maláčová.

Ošetřovné pro OSVČ schválíme ve čtvrtek, slibuje Havlíček

Koronavirus

Nyní lze ošetřovné čerpat po dobu až devíti kalendářních dní. V úterý ale vláda rozhodla, že nárok na ošetřovné dětí kvůli zavřeným školám se pro zaměstnance prodlouží po dobu trvání pandemie. Původně se jednalo pouze o děti do 10 let. Ošetřovné je pro zaměstnance ve výši 60 procent ze základu platu.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Peníze na ošetřovné pro OSVČ by měly jít z programu MPO Záruka COVID, na němž resort pracuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám