Hlavní obsah

Ošetřovatelé z ostravské zoo použili trik. Ohrožené slůně už pije mléko z lahve

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Pracovníkům ostravské zoologické zahrady se po dlouhém úsilí podařilo naučit novorozené slůně sát z lahve. Použili starý trik k navození sacího reflexu, který se využívá u telat. Slůněti dali pleny napuštěné mlékem. Mládě se o ně začalo zajímat a pak cucat. Potom se podařilo slůně navést i na láhev s mléčnou náhražkou. Vypilo najednou celý litr. Navíc se ošetřovatelům podařilo zjistit, že jde o sloní holku.

Foto: Právo

Ostravské slůně začalo přijímat náhražku mateřského mléka.

Článek

„Během čtvrtka ošetřovatelé vypozorovali, že má mládě tendenci olizovat ochranné látkové sítě. Proto u něj vyzkoušeli metodu navození sacího reflexu u telat pomocí plen napuštěných mlékem. To se podařilo, mládě začalo pleny sát,“ popisovala mluvčí ostravské zoo Šárka Kalousková.

Dodala, že se pak postupně ošetřovatelé pokusili slůněti dávat napít z lahve s náhražkou mléka.

„Slůně bylo schopné naráz vypít celý litr. Během tohoto krmení byla matka slůněte Vishesh opodál a ošetřovatele nenapadala. Během noci proběhlo krmení slůněte v pravidelných tříhodinových intervalech. Krmení vždy skončilo tím, že už slůně nemělo zájem a od láhve odešlo,“ líčila dále mluvčí.

Díky tomu, že mládě pilo, začalo se také vyprazdňovat. Pracovníci zoo proto mohli vysledovat, že se jedná o samičku.

BEZ KOMENTÁŘE: Slonice Vishesh a její slůněVideo: Zoo Ostrava

Zoo však upozorňuje, že tento první úspěch neznamená, že už má mládě vyhráno.

„Jedinou možnou cestou pro jeho zdárný odchov je, že začne pít mléko své matky. Ze zkušeností, které v chovu slonů v celém světě jsou, statisticky jednoznačně vyplývá, že přežívá a dospělosti se dožije jen mizivé procento mláďat, která jsou krmena výhradně jakoukoli náhradou mateřského mléka,“ zdůraznila Kalousková.

Reklama

Výběr článků

Načítám