Hlavní obsah

Organizátoři napoleonských bitev chtějí zabránit stavbě radaru pro NATO

Novinky, Jan Chmelíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Organizátoři napoleonských vzpomínkových akcí v prostoru slavkovského bojiště doufají, že se jim podaří zvrátit záměr vybudovat na Prateckém návrší vedle Mohyly míru gigantický páteřní radar pro potřeby NATO. Jeho 25 metrů vysoká kupole není kupodivu proti mysli úředníkům odboru kultury a odboru životního prostředí jihomoravského Krajského úřadu.

Foto: Jan Kaše

Zvedání "klády"

Článek

Zatímco místně příslušná pověřená obec Slavkov záměr armády odmítla jak z důvodů památkové ochrany území, tak kvůli ochraně rázu krajiny, krajský úřad v odvolacím řízení její stanovisko zrušil a podle starosty Slavkova Petra Kostíka (ČSSD) je doslova "obrátil naruby."

"Toto rozhodnutí je neuvěřitelné i pro lidi v zahraničí. Dostávám početné maily, v nichž vyjadřují své rozčarování. Dokonce kolegové z Ruska mi napsali, že Rusové si ani za minulého režimu, kdy bylo možné skutečně všechno, nedovolili postavit něco podobného na Borodinském poli, ačkoli je to z mnoha technických a provozních důvodů daleko nejlepší pozice v širokém okolí.

Pokud se stavba nakonec uskuteční, bude to světu výrazně deklarovat vztah zdejších úřadů k historii. Postavit na tak pietním místě něco podobného, to je zvěrstvo," komentoval to prezident Středoevropské napoleonské společnosti (C.E.N.S.) Ivan Vystrčil.

Obrovské pohřebiště

Člen správní rady Obecně prospěšné společnosti Mohyla míru Austerlitz Miroslav Jandora vyjádřil údiv nad zdůvodněním kladného stanoviska krajského odboru kultury ke stavbě radaru tím, že obdobná činnost tam existovala už před vyhlášením památkové zóny.

"Našim předchůdcům dalo hodně práce dokázat, že se z tohoto pietního místa stala památková zóna. Je to obrovské pohřebiště. Každého jistě napadne, že památková zóna zde byla vyhlášena proto, aby tam už podobné věci nebyly. Kromě toho hlásku protivzdušné obrany nelze vůbec srovnávat s chystanou gigantickou stavbou."

Jandora zdůraznil, že všichni chápou význam budování radaru pro obranu. Ve vzdálenějším okolí je však podle nich dostatek vhodných lokalit, kde radar může stát, aniž by vadil.

"Odbor životního prostředí krajského úřadu udělal chybu, když od investora nepožadoval podle zákona 114 příslušnou studii o vlivu stavby na krajinný ráz. Řízení je nyní přerušeno na 90 dní a my se chceme stát účastníkem řízení. Doufám, že se krajští úředníci vzpamatují. Chceme hlavně apelovat na hejtmana Stanislava Juránka, který tak často označuje Austerlitz za perlu našeho kraje a srovnává jej s Lednicko-valtickým areálem. Byli bychom rádi, kdyby si představil, jak by se takový kolos vyjímal u lednického zámku," dodal Jandora.

Reklama

Výběr článků

Načítám