Hlavní obsah

Organizace vyzvaly MPSV, aby ukončilo spolupráci s Hnutím pro život

Organizace na podporu žen, rodin a lidských práv vyzvaly ministerstvo práce, aby ukončilo spolupráci s Hnutím pro život. Podle nich toto uskupení vystupuje netransparentně a dlouhodobě usiluje o uzákonění zákazu přerušení těhotenství a omezení práv žen. Organizace to uvedly v tiskové zprávě, kterou zaslaly ČTK. Reakci ministerstva ČTK zjišťuje.

Foto: ČTK

Hnutí pro život pořádá také Národní pochody pro život, kde se scházejí odpůrci potratů.

Článek

Hnutí pro život sdružuje odpůrce potratů a zastánce tradiční rodiny. Důrazně odmítá úmluvu proti násilí na ženách a sexuálnímu násilí, staví se proti svazkům homosexuálů. Někteří experti označují uskupení za ultrakonzervativní s vazbami na katolickou církev.

Před nedávnem na sebe hnutí strhlo pozornost kvůli případům znásilňování žen a dívek na Ukrajině okupanty. Češti aktivisté se pro oběti snažili zajistit nouzovou antikoncepci, tedy takzvanou pilulku po.

Další zvěrstva ruských vojáků. Znásilněna byla nezletilá dívka i 78letá babička

Válka na Ukrajině

Hnutí na svém twitteru doporučilo místo toho dopravit na Ukrajinu ženám houkadla a pepřové spreje, potrat po znásilnění odmítlo. Příspěvek po vlně kritiky smazalo. Mluvčí hnutí Zdeňka Rybová ale pak v rozhovoru s Deníkem N původní postoje potvrdila.

„V obecné rovině velmi vítáme spolupráce ministerstev s expertními nevládními organizacemi, které se zabývají rodinnou politikou, podporou rodičovství či pomocí a podporou žen v těžkých životních situacích. Velmi nás však znepokojuje, když jsou ke spolupráci zvány organizace, které si kladou za cíl znemožnit přístup k bezpečným lékařským zákrokům a chtějí omezovat možnost volby rozhodovat o vlastním těle,” uvedla předsedkyně České ženské lobby Marta Smolíková.

K výzvě ministerstvu se vedle lobby připojily organizace Amnesty International, Konsent, Aperio, proFem a Prague Pride.

V posledních letech hnutí organizuje kampaň Nesoudíme, pomáháme. Cílí v ní na ženy, které nechtěně otěhotněly. Na svém webu hnutí uvádí, že usiluje o obnovu „společenského respektu ke každému nenarozenému dítěti a o obnovu společenské zodpovědnosti muže za ženu a dítě".

Nepřipomínkují zákony, ujistilo MPSV

Mluvčí ministerstva práce Eva Davidová médiím už dřív potvrdila, že ministerstvo s Hnutím pro život spolupracuje stejně jako s řadou dalších organizací. Deníku N mluvčí řekla, že resort pozitivně vnímal aktivity hnutí při podpoře budoucích matek ve svízelné situaci, apel na větší zodpovědnost mužů v rodičovství i „úsilí o celospolečenský respekt k ochraně života ve všech jeho etapách".

Sklep hrůzy: Rusové v Buči znásilnili asi 25 žen a dívek, některé jsou těhotné

Válka na Ukrajině

Davidová však vyloučila, že by uskupení bylo připomínkovým místem pro návrhy a že by s ním resort konzultoval chystanou legislativu. Podobu spolupráce ale neupřesnila.

Podle pisatelů výzvy by Jurečka měl záležitost vysvětlit a ministerstvo by mělo zveřejnit, které organizace se podílejí na vytváření rodinné a sociální politiky. „Považujeme za velmi nebezpečné, pokud o tak důležitých věcech spolurozhodují organizace, které nesplňují standardy kvality poskytování služeb a útočí na základní lidská práva,” uvedl mluvčí Amnesty International Erik Bartoš.

Reklama

Výběr článků

Načítám