Hlavní obsah

Opozice tepala Polčákův kšeft

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kauza místopředsedy STAN a europoslance Stanislava Polčáka, který chtěl jako advokát inkasovat od pěti východomoravských obcí odměnu 7,75 milionu korun za právní pomoc při získání odškodného za výbuch muničních skladů ve Vrběticích, se v úterý přenesla do Sněmovny.

Foto: Petr Horník, Právo

Europoslanec Stanislav Polčák

Článek

Opozice se bezúspěšně snažila prosadit na program schůze bod, v kterém by se Polčákův případ projednal. Podle opozice je odměna podezřelá a vypadá to, že si Polčák nechal zaplatit za prosazení zákona, podle kterého Zlínský kraj, postižené obce a jejich občané dostanou celkově 700 milionů odškodného.

Polčák, který pochází ze Slavičína, jedné z postižených obcí, už v pondělí na kritiku svého postupu reagoval tím, že se své části odměny zřekl, ale zbytek zaměstnanci jeho advokátní kanceláře dostanou.

Lidé z okolí Vrbětic dostanou odškodné

Domácí

„Královsky placený europoslanec s informacemi a kontakty, které má díky funkcím, zneužil obce ze svého rodného kraje, aby jim nabídl ‚pomoc‘, kterou odmakala vláda a poslanci. A teď za to chce miliony,“ uvedla v úterý místopředsedkyně Sněmovny za ANO Jana Mračková Vildumetzová.

Vyzvala ke kontrole v obcích, které se s Polčákem na odměně dohodly. „Nejsem přesvědčena, že to probíhá v souladu se zákonem o obcích,“ dodala. Právu po jednání řekla, že bude znovu prosazovat, aby se Sněmovna Polčákovou odměnou zabývala.

Předseda SPD Tomio Okamura ve Sněmovně obvinil hnutí STAN, že dovolilo Polčákovi, aby „kšeftoval se zákony“. Podle svých slov si pamatuje, jak Polčák za zákon ve Sněmovně lobboval. „Ale zapomněl nám tady říct, že za to, že za ten zákon lobbuje, chce inkasovat z veřejných peněz osm milionů korun. To je přece na okamžité odstoupení z pozice europoslance,“ hřímal Okamura.

Gazdík ho ocenil

Ministr školství a první místopředseda STAN Petr Gazdík na to reagoval, že bylo správné a jedině možné, že se Polčák zřekl požadované odměny. Podle Gazdíka je ale nepřijatelné, aby vznikl dojem, že Polčák chtěl odměnu za svou práci politika. „To není pravda. Oceňujeme práci, kterou ve prospěch postižených obcí a jejich obyvatel odvedl. Jsme však rádi, že svým rozhodnutím ukončil podezření na střet zájmů v této věci,“ řekl Gazdík.

Vildumetzová upozornila, že v době, kdy Polčák jako advokát bojoval za odškodňovací zákon, byl i předsedou Sdružení místních samospráv (SMS), kterému sdružené obce za právní zastupování platí ve svých příspěvcích. „A za tento členský příspěvek je ta organizace zastupuje a pomáhá jim. A pomáhá jim i v právních otázkách,“ uvedla poslankyně ANO.

Foto: Policie ČR

Vybuchlý sklad ve Vrběticích

S tím ale nesouhlasí Polčák, podle něj Sdružení nemůže vykonávat právní služby. „To by bylo porušení zákona jako vyšité. Právní služby mohou poskytovat jen advokáti a notáři. Proto si mě ostatně i obce najaly jako advokáta. Tahat do toho SMS je úplný nesmysl,“ sdělil Právu.

Za Polčáka se postavili starostové obcí Vlachovice, Lipová, Haluzice a Bohuslavice nad Vláří. Ve společném prohlášení uvedli, že odměnu považují za přiměřenou. V poslední páté postižené obci, ve Slavičíně, dalo vedení města naúčtovanou odměnu posoudit právníkovi.

Kauza Vrbětice: Vyšetřovatelé zkoumají kontakty zaměstnance Imexu s ruskou GRU

Krimi

Podle Polčáka mu starostové odměnu ve výši 2,5 procenta z částky, kterou obdržely obce, tedy ze zhruba 309 milionů, sami navrhli a výše je mnohem nižší, než umožňují tarify.

Přesto po vlně kritiky Polčák v pondělí sdělil, že se své části odměny zříká a obce zaplatí odměnu jen jeho kolegům z advokátní kanceláře. Kolik to bude, ale nesdělil. „Pochopitelně veškerou svou práci od práce mých kolegu oddělím. Musím ale nejprve s obcemi projednat daný postup a seznámit je s tím,“ uvedl Polčák.

Reklama

Výběr článků

Načítám