Hlavní obsah

Opozice na hlasování o nedůvěře zřejmě nebude kompletní

PRAHA

V úterý zažije vláda Mirka Topolánka (ODS) v pořadí již druhé hlasování o nedůvěře. Donutit kabinet podat demisi se už podruhé pokusí ČSSD spolu s komunisty. Sociální demokraté však se vší pravděpodobností neuspějí, navíc jim možná bude chybět jeden poslanec.

Článek

Obě levicové strany mají ve dvousetčlenné Sněmovně jen 98 poslanců, k vyslovení nedůvěry by jich však potřebovali 101. Jako kdyby to nestačilo, sociálnědemokratičtí členové dolní komory asi nebudou kompletní. Výsledek tak nebude tolik těsný jako při posledním pokusu.

"Máme jednoho člena hospitalizovaného, takže samozřejmě uvidíme, zda jeho stav mu umožní se zúčastnit," řekl v pondělí místopředseda poslaneckého klubu ČSSD David Rath. Podle neoficiálních informací jde o poslance Petra Wolfa.

Sociální demokraté uvažují o tom, že by při případné neúčasti Wolfa požádali ODS, aby ho takzvaně vypárovala, tedy vyvážila jeho neúčast nepřítomností jednoho svého poslance.

Nelze ale očekávat, že by tímto manévrem opozice získala hlas proti vládě. "Já se nebráním debatě o párování, ale aktivní hlas tam evidentně nedodáme," řekl předseda poslanců ODS Petr Tluchoř.

Seriózní pokus nebo folklór?

Podle šéfa poslanců ČSSD Michala Haška se sociální demokraté budou do poslední chvíle snažit vyjednat pro sesazení vlády nějaký hlas z koaličního tábora. "Jednání probíhají a doběhnou až zítra (v úterý). Definitivní výsledek zveřejníme zřejmě před začátkem té schůze," řekl.

ČSSD nemůže doufat v pomoc svých bývalých členů Miloše Melčáka a Michala Pohanky, kteří zřejmě vládu podpoří. Nepotěší je ani poslankyně Strany zelených Olga Zubová a Věra Jakubková, které v minulých dnech vystoupily s kritikou státního rozpočtu a výběrů ministra školství. Poslanecký klub zelených se ale později jednomyslně shodl na tom, že návrh na vyslovení nedůvěry vládě nepodpoří.

Také lídr vnitrostranické platformy v ODS Vlastimil Tlustý a lidovecký poslanec Ludvík Hovorka, který se jako jediný z koalice postavil proti vládní reformě veřejných financí, v minulých dnech řekli, že proti vládě nyní hlasovat nebudou. "Žádný takový signál nemám a jsem přesvědčen, že se opozici vyslovit vládě nedůvěru nepodaří. A myslím, že to ani není cílem, že je to takový folklór," řekl v pondělí Tluchoř.

Hlasuje se veřejně 

Sociální demokraté by chtěli odchod vlády a předčasné volby. Podle socialistů republika zažívá vládní krizi, navíc prohloubenou korupční aférou kolem bývalého vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL).

Hlasování o nedůvěře či o důvěře se odehrává veřejně a po jménech, což znamená, že každý poslanec musí vstát a nahlas říct, zda je pro návrh, proti návrhu, nebo se zdržuje hlasování.

Opozice kvůli Čunkově kauze vyvolala hlasování o nedůvěře již v červnu. Položit kabinet se jí ale tehdy nepodařilo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám