Hlavní obsah

Opozice jen přihlíží spanilé jízdě vládní koalice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vládní koalice je ve Sněmovně k nezadržení a prozatím bez významných ztrát prosazuje jednu klíčovou normu reformy veřejných financí za druhou. Zvýšení spotřebních daní, snížení nemocenských dávek či státní podpory stavebního spoření, to jsou hlavní výsledky prosazené téměř stoprocentně koaličními poslanci.

Foto: Martin Tlustý

Před stolem, za kterým seděl autor Čtyřlístku Jaroslav Němeček se svojí ženou Lucií, se tísnily davy dětí, mnohdy se svými rodiči.

Článek

Snížení nemocenských dávek z poslanců vládní koalice nepodpořil pouze sociální demokrat Josef Hojdar. Všem schváleným normám ještě stojí v cestě projednání v Senátu a podpis prezidenta Václava Klause. Pakliže prezident svůj podpis k zákonům nepřipojí, vrátí se návrhy do Sněmovny. Ta by je pak musela potvrdit většinou 101 hlasu.

Schválený vládní návrh počítá s tím, že nemocenská se v prvních třech dnech nemoci sníží o polovinu. Jedním z ústupků je zvýhodnění žen s dětmi při odchodu do důchodu, který prosadily odbory.

Odchod žen s dětmi do důchodu od roku 2013
5 a více dětíve věku 59
3 až 4 dětive věku 60
2 dětive věku 61
1 dítěve věku 62

Od roku 2013 tak do důchodu v 63 letech půjdou jen muži a bezdětné ženy. Ženy s dětmi půjdou do důchodu v závislosti na počtu dětí ve věku od 59 do 62 let.

Nižší podpora spoření, dětem však zůstává

Státní podpora stavebního spoření od 1. ledna bude činit maximálně 3000 korun, zatímco dnes je to o 1500 korun více. Pro nárok na státní podporu v maximální výši však bude potřeba naspořit 20 tisíc korun. Poslanci prosadili, aby nárok na státní podporu zůstal i dětem. Vláda počítala s tím, že by se dětem až do věku 15 let státní podpora nevyplácela. Plánovala tak v příštích deseti letech uspořit přes 60 miliard korun. Ponecháním podpory dětem se podle ČTK výsledná úspora sníží zhruba o 9,5 miliardy.

Poslanci při pátečním jednání dále prosadili zvýšení spotřebních daní, čímž od ledna podraží lihoviny, cigarety, benzín a nafta. [celá zpráva] Pro podnikatele je příznivou zprávou schválení poklesu daně z příjmů v roce 2006 ze současných 31 procent na 24 procent. Naopak nepříznivou je zavedení minimální daně, kterou budou muset platit všichni bez ohledu na to, zda jsou ve ztrátě či mají zisk. [celá zpráva]

Poslanecká sněmovna také na příští tři roky zmrazila platy ústavních činitelů. Zákon počítá s tím, že zmíněné platy by časem měly kopírovat trojnásobek průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře. Nikdo z poslanců dnes nepodpořil návrh Jiřího Václavka (ČSSD) přidat poslancům před zmrazením platů více než 1000 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Poslanci přehlasovali Klausovo veto o DPH

Od 1. ledna zdraží například některé služby v telekomunikacích. Poslanci vládní koalice totiž 101 hlasy zvrátili prezidentovo veto novely zákona o dani...

Výběr článků

Načítám