Hlavní obsah

Opozice bojkotovala kvůli Čunkovi jednání Sněmovny

PRAHA

Údajná korupční kauza vicepremiéra, ministra pro místní rozvoj a předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka měla svou ozvěnu i na pátečním jednání Sněmovny. Její jednání bylo dopoledne přerušeno kvůli odchodu levicových poslanců z jednacího sálu. Schůze v pátek ale obvykle trvá jen do poledne, poté se do úterý přeruší.

Článek

Odchod byl reakcí na protest proti tomu, že vládní strany vetovaly zařazení debaty o Čunkově případu na program schůze. Opoziční poslanci poté dosáhli toho, že kolem poledne byla schůze přerušena až do úterý.

Vášnivou debatu mezi politiky vyvolalo rozhodnutí Nejvyšší státní zastupkyně Renáty Vesecké odebrat Čunkův případ přerovskému žalobci Radimu Obstovi a přesunout jej do Jihlavy. [celá zpráva]

"S ohledem na to, že sama kauza Čunek je velkou raritou a je případem, který jistě není standardní trestní kauzou, jistě rozumíte znepokojení opozice nad tímto krokem," řekl na úvod předseda soc. dem. klubu Michal Hašek. Požádal poté o to, aby premiér nebo ministr spravedlnosti informovali o postupu nejvyšší státní zástupkyně.

Vláda kritizuje chování Filipa

Velkou kritiku vládních poslanců sklidil místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM). Ten řídil schůzi ve chvíli, kdy členové ČSSD a KSČM opouštěli na protest sál a dokonce se k nim přidal.

"Mým odchodem od stolku předsedajícího je schůze přerušena," konstatoval šéf komunistů při odchodu z křesla předsedajícího.

Šéf poslanců ODS Petr Tluchoř po poradě všech koaličních poslanců oznámil, že Filipův postup byl velmi problematický a neprofesionální. "Nadřadil svou stranickou funkci nad funkci, kterou byl pověřen Poslaneckou sněmovnou. My proti tomu důrazně protestujeme," uvedl s tím, že koalice zváží, jaké z Filipova chování vyvodí závěry.

"Z věcného důvodu nebyl důvod k tak bezprecedentní obstrukci a přerušení schůze," soudí Kateřina Jacques ze Strany zelených.

Čunek v pátek řekl, že snaha opozice přenášet do Sněmovny rozhodnutí nezávislých orgánů svědčí o snaze levicových politiků do případu zasahovat. "Je vidět, že ta kauza je skutečně zpolitizována, že to někomu hodně vadí. Možná někdo z těch politických stran to dozoroval na severní Moravě více než ten státní zástupce," prohlásil.

Nakonec jednání odročil Vlček

Poslanci už od rána neustále schůzi přerušovali přestávkami. Krátce poté, co sociální demokraté oznámili symbolickou blokádu Sněmovny do úterý, předseda Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD), který mezitím nahradil Filipa, vyhověl žádosti komunistů a vyhlásil pauzu na jednání klubu KSČM. Schůzi tím zároveň do úterních 14 hodin přerušil.

Tluchoř řekl, že tento postup byl v souladu s jednacím řádem, protože Vlček na rozdíl od Filipa schůzi přerušil do konkrétního termínu.

Podle ČSSD má vláda strach z toho, že se Čunek dostane před soud, což by ohrozilo její stabilitu. Předseda soc. dem. Jiří Paroubek poukázal na to, že zřejmě hrozí vedle výměny žalobce i odvolání hlavního vyšetřovatele Milana Šošovičky. "To je upozornění veřejnosti na totalitní metody této vládní koalice," řekl.

"Já jsem přesvědčen, že žijeme v zemi, kde orgány činné v trestním řízení nejsou řízeny politiky a s tím se musí sociální demokraté a komunisté smířit," reagoval ministr vnitra Ivan Langer (ODS). Podle něj si sociální demokracie myslí, že parlament je Ústřední výbor KSČ, který dokáže poručit soudcům, státním zástupcům a policistům, co mají dělat.

Sněmovna měla projedávat odklad maturit

Přerušení schůze Sněmovny teoreticky nemusí do naplánovaného programu dolní komory nijak výrazně zasáhnout. Poslanci totiž v pátek stejně obvykle jednají jen do časného odpoledne a následně vždy schůzi přerušují do úterního odpoledne.

I Paroubek připustil, že blokování je jen symbolické a má hlavně upozornit na vážnost situace.

Každopádně kvůli aféře s Čunkem se v pátek nedostali k ani jednomu z původně plánovaných bodů. Koalice se obává, že postup opozice může ohrozit například schválení odkladu státních maturit, které bylo naplánováno na tuto schůzi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám