Hlavní obsah

Operátoři nebudou policii dávat údaje o zákaznících

Právo, Jakub Troníček

Přesvědčování policie nezabralo, operátoři nebudou ani nadále detektivům poskytovat údaje o tom, kde se jejich zákazníci nacházeli během telefonování nebo z jakého počítače byl na internet vložen konkrétní příspěvek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Po rozhodnutí Ústavního soudu už totiž operátoři nejsou povinni tato data uchovávat a zatím poslední jednání obou stran z minulého týdne o rozsahu poskytovaných dat skončilo pro policii krachem. Operátoři jí budou předávat jen ty informace, které si sami tři měsíce zpětně schovávají kvůli fakturacím nebo reklamacím.

To se týká hlavně údajů o počtu poslaných SMS nebo uskutečněných telefonních hovorů včetně toho, komu jejich klient volal a jak dlouho, ale např. lokalizace telefonátů nebo konkrétní IP adresy počítačů v archívech operátorů už po nálezu Ústavního soudu nejsou, a policie tak na ně nedosáhne.

„Dohoda zní v tuto chvíli tak, že nám budou poskytovat jen informace, které potřebují a schraňují pro svou vlastní potřebu, ostatní data jsou pro nás nedostupná. Např. poloha účastníků hovoru pro ně podstatná není, ale my ji pro účely vyšetřování potřebujeme znát. Ten objem poskytovaných dat pro nás není dostatečný,“ řekla k tomu Právu mluvčí policejního prezidia Veronika Hodačová.

Podle ní to výrazně komplikuje vyšetřování některých závažných trestných činů, ale také např. hledání ztracených dětí. „Složitější bude i objasňování internetové kriminality, protože se nedostaneme k informacím o koncových uživatelích, tedy ke konkrétním IP adresám,“ uvedla Hodačová.

Situace je chaotická

Ústavní soud začátkem dubna z české legislativy vyškrtl povinnost operátorů plošně sledovat a minimálně půl roku uchovávat informace o telefonátech a pohybu svých klientů.

Jednotlivé společnosti s odkazem na soudem zmiňovanou ochranu soukromí přestaly policii tyto velmi cenné, ale zároveň i velmi citlivé údaje vydávat, a to i když detektivům právo tato data po operátorech vyžadovat zůstalo.

Také přístup jednotlivých operátorů a jejich vstřícnost směrem k policii se ovšem mění, zatímco T-Mobile nebo Vodafone podle svých mluvčích Martiny Kemrové a Miroslava Čepického policii poskytují alespoň některá data, která tyto společnosti samy uchovávají, Telefónica O2> nedává detektivům pro jistotu vůbec nic.

„Ochrana provozních údajů našich zákazníků je samozřejmě u poskytovatelů na prvním místě a od doby vydání nálezu Ústavního soudu jsme žádné údaje orgánům činným v trestním řízení nepředali, protože nikdo nestanovil, jaké údaje k předávání policii jsou legální,“ konstatoval mluvčí Telefónicy Martin Žabka.

Policie tak v současné době upíná svou pozornost zejména na novou legislativu, která by měla aktuální právní vakuum napravit a kterou chystá ministerstvo vnitra. Jeho nový šéf Jan Kubice v dřívějším rozhovoru pro Právo uvedl, že návrh by měl být hotový do začátku léta.

Po vládě prý bude chtít, aby se příslušné změny v parlamentu projednávaly ve stavu legislativní nouze, tedy co nejrychleji.

„Pro nás je nová legislativa klíčová, měl by v ní být znovu stanoven rozsah dat, která máme oprávnění požadovat a která musí operátoři uchovávat,“ poznamenala k tomu Hodačová. Pokud by byl zákon schválen na podzim, mohla by nová úprava platit od začátku příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám