Hlavní obsah

Sněmovna schválila ošetřovné i kompenzační bonus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci ve středu schválili trojici předloh souvisejících s kompenzacemi kvůli koronavirovým opatřením. Podpořili krizové ošetřovné, bonus pro lidi v karanténě a kompenzace pro živnostníky. Novinky celé dění nabízely on-line.

Záznam: Tiskové konference a jednání Poslanecké sněmovnyVideo: psp.cz

 
Článek

Vážení čtenáři, dnešní on-line skončil. Děkujeme za pozornost. 

17:01 -  Sněmovna odsouhlasila i kompenzační bonus. Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a společníci malých společností s ručením omezeným budou moci požádat o příspěvek až 1000 korun denně jako kompenzaci za dopady epidemie. O příspěvek 500 korun denně budou moci žádat i lidé pracující na základě dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti, takzvaní dohodáři.

Kompenzační bonus půjde čerpat i s dalšími podporami, odklepli poslanci

Domácí

16:52 -  Dále hlasují o obnovení kompenzačního bonusu.

16:51 -  Poslanci schválili příspěvek pro lidi v karanténě. Až 370 korun denně budou znovu dostávat lidé, kteří se ocitli v nařízené karanténě či izolaci kvůli covidu-19. Návrh nyní posoudí Senát. 

Sněmovna odsouhlasila příspěvek ve výši 370 korun pro lidi v karanténě

Domácí

16:47 -  Hlasovat nyní budou zákonodárci o příspěvku pro lidi v karanténě.

16:43 -  Poslanci schválili krizové ošetřovné. Při zavření škol nebo tříd kvůli epidemii koronaviru budou moci pečující dostávat ošetřovné opět po celou dobu karantény. Dávka by navíc měla obecně vzrůst o třetinu na 80 procent redukovaného základu výdělku. Sněmovně současně rozšířila podle doporučení sociálního výboru okruh pečujících lidí, kteří budou mít na podporu nárok. Návrh nyní poputuje do Senátu. 

Poslanci schválili krizové ošetřovné

Domácí

16:30 -  Schůze ve Sněmovně pokračuje. Poslanci začínají hlasovat o ošetřovném.

15:53 -  Před hlasováním o třech vládních návrzích byla schůze ve Sněmovně přerušena do 16:30.

15:24 -  I k hlasování příspěvku pro lidi v karanténě se dostanou poslanci později.

Nejprve projednají obnovení tzv. kompenzačního bonusu pro osoby samostatně výdělečně činné a společníky společností s ručením omezeným. Ten má činit až 1000 korun denně. V případě lidí, kteří pracují na dohody, to má být 500 korun denně.

Tato podpora míří na firmy a podnikatele, kterým klesly v rozhodném období tržby nejméně o 30 procent. Pokud bude předloha schválena, finanční správa bude bonus vyplácet zpětně od 22. listopadu.

Češi si na nový kompenzační bonus musí ještě počkat

Ekonomika

15:04 - Sněmovna projednání bodu přerušila, vratí se k němu ale ještě ve středu.

Na stole mají dále příspěvek pro lidi v karanténě. Ti by měli podle návrhu dostávat k náhradě mzdy či platu příspěvek až 370 korun denně, aby se pracovníci karanténě nevyhýbali kvůli ztrátě výdělku. Obě podpory by se měly podle předloh vyplácet zpětně od listopadu.

14:48 -  Jako první zákonodárci řeší ošetřovné. Podle vládního návrhu má ošetřovné opět činit 80 procent základu výdělku místo běžných 60 procent.

„Platí to pro zaměstnance i pojištěné dohodáře. Nárok na ošetřovné budou mít rodiče dětí do 10 let, nezaopatřené starší děti, které se účastní školní docházky a jsou závislé na péči jiné osoby i nezaopatřené starší děti, které mají speciální potřeby a závažné poruchy učení,” řekla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Vláda schválila ošetřovné a příspěvek na pobyt v karanténě

Domácí

Nárok na ošetřovné bude možné čerpat po celou dobu uzavření školy, třídy či při nařízení karantény.

14:45 -  Návrh Tomia Okamury (SPD) poslanci odmítli.

14:31 -  Debatu o povinném očkování by uvítal šéf ANO a premiér v demisi Andrej Babiš. „Bude to pro nás další příležitost vysvětlit lidem, proč se očkovat,” uvedl.

„Povinné očkování psychologicky podpoří další lidi k očkování. Vyčerpali jsme všechny pozitivní motivace,” doplnil. Zmínil také okolní státy, které povinné očkování pro některé skupiny obyvatel zavádějí. Nově se k nim zařadí například Řecko.

Premiéři Fiala a Babiš na společné tiskovce podpořili očkovací projekt

Domácí

14:18 - K pořadu schůze vystoupil na plénu šéf SPD Tomio Okamura. Jak avizoval, navrhl, aby poslanci diskutovali o povinném očkování.

„Jsem přesvědčený, že značná část občanů tento drastický zásah do jejich svobody odmítá. Je nesmysl nutit k očkování zdravé lidi,“ prohlásil ve Sněmovně.

14:00 - Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) zahájila třetí schůzi dolní komory.

13:52 - Ministryně financí v demisi Alena Schillerová (ANO) zkritizovala vznikající kabinet za to, že plánuje shodit návrh státního rozpočtu, který předkládá dosavadní vláda. Podle ní rozpočtové provizorium zkomplikuje i poskytování koronavirových kompenzací. „Je to hazard s budoucností téhle země,“ řekla na tiskové konferenci.

13:36 - Petr Gazdík (STAN), který je kandidátem na ministra školství, odmítl, že by sněmovní většina SPOLU a Pirátů se STAN podpořila zařazení dalších bodů na jednání Sněmovny. Narážel tak na návrh SPD k diskuzi o povinném očkování.

Řecko zavádí povinné očkování pro seniory pod hrozbou pokuty

Koronavirus

13:32 - Pokud jde o izolačku, měla by podle zástupců koalic SPOLU a Pirátů se STAN platit pouze od 30. listopadu do 28. února 2022 „Neznáme, jak izolačka plní motivační prvek,“ zdůvodňoval šéf poslanců KDU-ČSL Marek Výborný.

12:40 - Šéf SPD Tomio Okamura na tiskovém brífinku oznámil, že navrhne na pořad schůze zařazení diskuse o návrhu ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) na povinné očkování. „Jsem přesvědčený, že značná část občanů tento krok odmítá,“ uvedl.

Odkazoval na to, že resort bude platnost vyhlášky o povinném očkování pro vybrané profese a lidi nad 60 let proti covidu-19 navrhovat od 1. března 2022.

Okamura však pro Novinky připustil, že předjednanou podporu pro návrh prozatím nemá.

Vážení čtenáři, vítáme vás u on-line přenosu. 

O rozpočtu bude Sněmovna jednat asi až s novou vládou, Fiala počítá s provizoriem

Domácí

Předlohy podal dosluhující kabinet ANO a ČSSD v souvislosti s epidemií koronaviru. Nově jmenovaný premiér Petr Fiala (ODS) už avizoval, že je poslanci pětikoalice upraví. Požadavky mohli uplatnit při dopoledním jednání sněmovních výborů.

Podle vládního návrhu má ošetřovné opět činit 80 procent základu výdělku místo běžných 60 procent a stát je má vyplácet po celou dobu uzavření škol či tříd.

Lidé v karanténě by měli dostávat k náhradě mzdy či platu příspěvek až 370 korun denně, aby se pracovníci karanténě nevyhýbali kvůli ztrátě výdělku. Obě podpory by se měly podle předloh vyplácet zpětně od listopadu.

Havlíček nevyloučil další zpřísnění

Domácí

Takzvaný kompenzační bonus pro osoby samostatně výdělečně činné a společníky společností s ručením omezeným má činit až 1000 korun denně. V případě lidí, kteří pracují na dohody, to má být 500 korun denně. Podpora míří na firmy a podnikatele, kterým klesly v rozhodném období tržby nejméně o 30 procent. Pokud bude předloha schválena, finanční správa bude bonus vyplácet zpětně od 22. listopadu.

Kvůli trojici předloh vyhlásila předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) stav legislativní nouze, který umožňuje zrychlené schvalování zákonů. Musí jej ale potvrdit sněmovní plénum.

Reklama

Výběr článků

Načítám