Hlavní obsah

ON-LINE REPORTÁŽ: O volbu prezidenta je obrovský zájem

Aktualizováno

V České republice začaly v pátek ve 14 hodin historicky první přímé volby hlavy státu. Novinky přinášejí z volby on-line reportáž. Občané budou nástupce Václava Klause vybírat z devíti kandidátů v rámci prvního kola v některém z 14 904 okrsků.

Prezident Václav Klaus volíVideo: Novinky

 
Článek

22:01 - První den přímé volby prezidenta v Česku po osmi hodinách hlasování skončil. Provázel jej podle očekávání poměrně vysoký zájem voličů. Hlasovat jich přišlo podle odhadu volebních komisařů kolem dvou pětin. Celková účast by tak mohla dosáhnout až 70 procent. Zatím nejsou hlášeny žádné větší problémy.

Volební místnosti se uzavřely ve 22:00. Po noční přestávce budou moci lidé hlasovat také v sobotu od 08:00 do 14:00.

21:27 - Mnozí volební komisaři v hlavním městě hlásí účast více než 40 procent. Na druhém nádvoří Pražského hradu, kde je volební místnost pro asi 700 registrovaných voličů, hlásili k 20:00 účast skoro padesátiprocentní. "Přišlo nám ale asi 120 lidí s voličským průkazem, což nám účast hodně zvedlo. Objektivní účast je asi 30 procent. I tak je to vysoké číslo," řekl člen volební komise Jiří Veselý.

20:02 - Husté a namrzající sněžení doprovází první den prezidentských voleb v Českém Těšíně. Volební štáb proto musel v místní části Žukov zajišťovat kvůli bezpečnosti voličů posypovou sůl. „Museli také vytírat kluzké a mokré podlahy, když lidé nanesli do místnosti hodně sněhu. Problém zdolat čerstvě zasněžené kopce měli i členové komise, kteří se v Žukově a Koňakově snažili dostat za staršími voliči s přenosnou urnou,“ popsala situaci mluvčí Českého Těšína Dorota Havlíková.

V průběhu prvních pěti hodin voleb využilo práva podílet se na volbě prezidenta 26,7 procent českotěšínských voličů v 23 volebních okrscích. V loňských krajských volbách volilo za stejnou dobu pouze 11,3 procent občanů Českého Těšína. V Karviné se volební účast pohybuje okolo 20 procent.

19:38 -Volbu prezidenta si nenechala ujít například Lucie Kramářová, studentka Západočeské univerzity z plzeňského sídliště Vinice. „Našla jsme si na webu volební kalkulačku. A ta mi vybrala Přemysla Sobotku. Myslím, že se na tu funkci hodí,“ sdělila Právu Lucie.

Podnikatel z Rokycanska Petr Mařík volbu neprozradil. „Váhal jsem mezi Roithovou a Schwarzenbergem. V prvním případě mě odrazovaly nízké šance na zvolení, ve druhém příliš vysoký věk,“ řekl poté, co vhodil do urny obálku s jedním z těchto jmen. „Přímou volbu vítám. Má řadu kritiků, ale je pořád lepší, když si lidé vyberou prezidenta sami, než aby to nechávali na těch šašcích v parlamentu,“ dodal Mařík.

19:18 - Ředitel odboru všeobecné správy ministerstva vnitra Václav Henych podle České televize očekává, že by volební účast mohla být "velmi slušná", přesnými čísly ale úřad zatím nedisponuje. Dodal, že se první volební den obešel bez výrazných problémů.

19:12 - Podle ČTK, která se odkazuje na volební komisaře, přišla do páteční 17. hodiny k urnám pětina oprávněných voličů.

18:54 - Ve Dvorech nad Lužnicí na Jindřichohradecku odvolila už i Zuzana Roithová. Neprozradila, koho svým hlasem podpořila.

Foto: David Veis, ČTK

Prezidentská kandidátka Zuzana Roithová odevzdala svůj hlasve Dvorech nad Lužnicí na Jindřichohradecku.

18:38 - Poměrně velký zájem voličů doprovázel první den prezidentských voleb také v Lánech na Kladensku, kde je jedno z oficiálních sídel českých prezidentů. Dvě volební místnosti jen za první půlhodinu navštívilo 96 z celkového počtu necelých 1600 voličů.

18:22 -Také v Bohumíně na Karvinsku účast přesahuje 20procentní hranici. „Zájem je veliký, chodí i lidé, kteří jinak obvykle k volbám nechodí. Dokonce se stává, že své starší rodiče vodí do volebních místností mladší voliči,“ řekla mluvčí města Bohumín Lucie Balcarová.

Do města na Karvinsku dorazila i tříčlenná pozorovací delegace z Běloruska. „Chvíli sledovali průběh voleb a fotili. Nezdrželi se ale dlouho a zase zamířili dále,“ popsala Balcarová. Lidé z Běloruska budou sledovat více než 100 volebních okrsků po České republice.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Historicky první prezidentské volby začaly 11. ledna 2013. Lidé mohli vybírat z 9 kandidátů.

18:02 -  Možnost přímo zvolit prezidenta v pátek v pardubické věznici využilo 388 odsouzených. Volební účast tak v nápravném zařízení dosáhla přibližně 78 procent.

Volební komise rovněž přinesla volební urnu do pardubické krajské nemocnice. K volbám se nahlásilo 56 pacientů, nejvíce jich bylo z geriatrického centra. Volební komisaři byli jejich jedinou a na nějaký čas poslední návštěvou. Nemocnice totiž vyhlásila kvůli rostoucímu výskytu respiračních chorob a chřipek až do odvolání zákaz návštěv.

17:55 - Svůj hlas v premiérové přímé volbě českého prezidenta v pátek odpoledne v Neubuzi u Slušovic na Zlínsku odevzdal i tvůrce někdejšího legendárního slušovického družstva, agronom a nynější krajský radní pro zemědělství František Čuba. Podpořil expremiéra Miloše Zemana, čestného předsedu Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ), v jejíž barvách byl Čuba loni na podzim zvolen do krajského zastupitelstva.

17:33 - Různý zájem voličů o prezidentské volby zatím hlásí komise z volebních místností v Karlovarském kraji. Dvě hodiny po otevření například ve větších rezidenčních částech Karlových Varů odvolila už více než pětina lidí, vysoká účast byla i v Sokolově, naopak v menších obcích a městech to bylo méně, tak do 15 procent.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Kandidátka Táňa Fischerová odevzdala svůj hlas v ZŠ Štěpánská na Praze 2.

17:27 - Skoro třetina voličů - 32 procent - odvolila k sedmnácté hodině v jednom z okrsků v Plzni na Slovanech.

17:23 - V Moravskoslezském kraji byl v prvních hodinách o odevzdání volebního hlasu velký zájem. Například v Novém Jičíně postávali před volebními místnostmi lidé s lístky v rukou už několik minut před zahájením voleb. Ve Frýdku-Místku sečetli poprvé volební účast v 16 hodin. V okrscích na 6. ZŠ se účast pohybovala okolo 18 procent. O trochu slabší účast byla okolo 17. hodiny na Bruntálsku, a to okolo 10 až 15 procent.

17:15 - Táňa Fischerová nedala hlas sama sobě. "Myslím si, že by člověk neměl volit sám sebe," řekla novinářům před volební místnostní v Praze 2, kde hlasovala. Rozhodovala se údajně mezi Dienstbierem a Roithovou, až si nakonec musela hodit mincí. Na koho však volba vyšla, Fischerová neprozradila.

17:05 - O prezidentskou volbu měli Pražané už v prvních hodinách hlasování velký zájem. V některých volebních místnostech zaznamenali účast kolem 28 procent. Volit prezidenta chtějí i pacienti v nemocnicích a vězni. V Praze 7 lidé hlasují zároveň v referendu za nepředraženou radnici, podle místních zastupitelů je účast nečekaně vysoká.

16:56 - Asi dvacet procent odvolených ze všech zapsaných voličů registrovali v pátek před 17. hodinou ve volebním okresku č. 25 ve Štefánikově ulici ve Zlíně. Členové komise potvrdili, že přichází mnohem více mladých lidí, než tomu v okrsku bývalo při krajských či senátních volbách. Po otevření místnosti se zde tvořily i fronty voličů.

16:53 - Velký zájem o účast ve volbách prezidenta je v Olomouckém kraji. „Podle toho, co vidím, usuzuji, že volit hlavu státu přijde určitě více lidí, než jich přišlo loni na podzim při krajských volbách,“ řekl Právu krátce po 16. hodině zapisovatel okrskové volební komise v Rooseveltově ulici v Olomouci Pavel Kocian.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Historicky první prezidentské volby začaly 11. ledna 2013. Lidé mohli vybírat z 9 kandidátů.

„Volební účast vypadá velmi dobře. Lidí k nám chodí hodně a tvoří se fronty. Nedá se přitom říci, že by převažovali mladí či starší voliči. Zájem o prezidentské volby je patrný ve všech věkových kategoriích,“ řekla Právu krátce před půl pátou odpoledne předsedkyně přerovské okrskové volební komise č. 5 Marie Malá.

16:35 - Některé volební komisaře překvapila vysoká účast voličů. „Doslova se nám tady nezavřou dveře. Během dvou hodin přišlo odvolit už přes sto padesát lidí, což je výrazně více, než tomu bylo u krajských voleb, a přitom i u nich jsme měli účast bezmála padesátiprocentní. Chodí nejen starší generace ale i mladí,“ řekla Právu zapisovatelka volební okrskové komise v Holubově na Českokrumlovsku Marie Svobodová.

Obdobně hovořil předseda okrskové volební komise č. 4 ve Veselí nad Lužnicí Petr Kocián. „Lidé musí dokonce stát ve frontě, neboť máme jen dvě zástěny. Přicházejí jak mladí, tak starší voliči. Účast odhaduji výrazně nad 50 procent,“ konstatoval Kocián.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Václav Klaus společně s manželkou Livií Klausovou uplatnili svůj hlas v budově ZUŠ Klapkova v pražských Kobylisích. Klausovi přišli volit se širší rodinou.

16:24 - Prezidentský kandidát, občanský demokrat Přemysl Sobotka, odevzdal odpoledne svůj hlas v prezidentských volbách jako tradičně v základní škole na sídlišti Kunratická v Liberci, kde s manželkou žije. Sobotka od listopadu 1989 žádné volby nevynechal.

Foto: Právo

Přemysl Sobotka volil v Liberci.

16:08 - Více lidí než při jiných volbách chodí k urnám v Teplicích. Věkové složení je však téměř neměnné. „Je to pořád stejné. Po otevření místností chodí hlavně senioři, později odpoledne lidé, co jdou z práce nebo rodiny s dětmi, a večer především mladí lidé, co odvolí během cesty do kina nebo za zábavou,“ konstatoval předseda volební komise 26. teplického okrsku Pavel Šustáček.

15:55 - Prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg hlasoval necelou hodinu po otevření volebních místností v Sýkořici na Rakovnicku. Novinářům se pak přiznal, že hlas dal sám sobě.

Foto: Petr Horník, Právo

Karel Schwarzenberg při volbě prezidenta v obci Sýkořice.

15:38 - Historicky první přímá volba českého prezidenta vzbudila velký zájem i u vězňů. Konkrétně v plzeňské věznici na Borech projevilo zájem vhodit svůj hlas do volební urny 954 z 1190 vězňů. Zda budou hlasovat všichni, se však uvidí až v sobotu odpoledne – na rozdíl od některých českých věznic se totiž v té borské volí oba volební dny.

Volba vězňů v PlzniVideo: Jan Švábek, Právo

15:33 -  V nejlidnatější ostravské části je o historicky první volby hlavy českého státu nečekaně velký zájem. Před Vítkovickou střední průmyslovou školou v Ostravě-Jihu se před 14. hodinou vytvořil i hlouček nedočkavých lidí.

Foto: Právo

Volby v ostravské nemocnici

15:18 - Prezident Václav Klaus volil krátce po 15. hodině. Po opuštění volební místnosti neprozradil, kterému z kandidátů dal hlas. "Své preference jsem již naznačil. Jde mi skutečně o to, aby byl zvolen někdo, kdo pro tuto zemi něco udělal. Nikdy jsem neskrýval, že toto jsou moje rozhodující kritéria," uvedl prezident, který se v minulosti pochvalně vyjadřoval o Miloši Zemanovi.

Podle Klause byli kandidáti dotlačeni debatami ke slibům, které nemhou splnit. "Slibovali věci, které by mohli dělat, kdyby žili jako prezidenti ve Spojených státech. Věřím, se to dělali proto, aby odpovídali na spoustu dotazů, ale v koutku duše věděli, že jim to v následujících pěti letech nebude příslušet o tom rozhodovat," doplnil.

Klaus se vyjádřil i k dopadům amnestie. Starostům sundavajícím jeho portréty ze stěn se prý trošku diví. "Podlehli nenávistné, falešné a lživé kampani a já se jim trošku divím. Moc bych je poprosil, aby se chviličku zastavili, zamysleli, napočítali do deseti a pak něco udělali," řekl.

15:16 - v ZŠ Brdičkova na Praze 5 odvolil prezidentský kandidát Miloš Zeman, který přišel v doprovodu manželky Ivany a dcery Kateřiny. Prohlásil, že k volbám se už nechce vyjadřovat.

Foto: Jiří Ovčáček, Novinky

Miloš Zeman s manželkou Ivanou a dcerou Kateřinou přichází odvolit do ZŠ Brdičkova v Praze 5.

15:05 - Už několik minut před čtrnáctou hodinou, kdy se otevřely volební místnosti, se začali scházet lidé například před Základní školou Kotlářská v Brně. Mezi prvními dorazil vhodit hlas do urny i jihomoravský hejtman Michal Hašek. „Volil jsem samozřejmě Jiřího Dienstbiera,“ netajil se svým favoritem Hašek.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Desítky lidí odvolily v Brně na Kotlářské hned těsně po otevření volebních místností

14:47 - Možnost zúčastnit se premiérové volby českého prezidenta si nenechají ujít ani odsouzení, kteří si odpykávají svůj trest ve věznici Odolov na Trutnovsku. Ze 196 vězňů, kteří zde zůstali i po amnestii, jich 172 projevilo zájem volit.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Volební místnost pro 1. kolo prezidentských voleb se otevřela 11. ledna ve 14:00 hodin také v Poslanecké sněmovně v Praze.

14:40 -Prezidentský kandidát Jan Fischer přišel k volební urně na barrandovské základní škole. „Je to tam,“ prohlásil, když v obležení novinářů házel obálku do urny. „Vůbec to není špatný pocit volit sám sebe. Asi jste nečekali, že budu volit někoho jiného,“ řekl poté.

„Očekávám velkou účast, někteří mluví o 70 procentech,“ odhadl prezidentský kandidát. Na otázku, jestli v jeho okolí proběhla kvůli volbám nějaká sázka, odpověděl, že všichni z rodiny sázejí na něj. „Předvolební kampaň je zážitek až do hrobu,“ poznamenal Fischer, který k volbám přišel s manželkou Danou, synem Janem a vnukem Jakubem.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Kandidát na prezidenta Vladimír Franz volil v Praze 5.

14:32 - V Olomouci byli mezi prvními voliči zejména starší lidé. „Volila jsem podle svého srdce, ale koho, to vám nepovím. Zda jít k volbám, jsem ani chvilku nezaváhala. Volím vždy, ať jde o jakékoliv volby, protože si myslím, že jde o projev názoru,“ sdělila Právu šedesátiletá Marie v základní škole v ulici 8. května v centru města.

„Přišli jsme s mužem brzo, protože odpoledne odjíždíme za dcerou a vnoučaty do Znojma. Dost jsme přemýšleli, komu dát svůj hlas. Každý z těch, co chtějí na Hrad, se nám v něčem nelíbí, ale nakonec jsme se na jménu shodli. Je to Dienstbier,“ prozradila dvaasedmdesátiletá Růžena.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Jiří Dienstbier u voleb.

14:18 - Jiří Dienstbier má už jeden hlas jistý. Jak přiznal ve volební místnosti ve svém obvodu v Praze 2, uposlechl výzvy strany a jako sociální demokrat dal hlas kandidátovi ČSSD, tedy sobě. "Když člověk do něčeho jde, měl by si věřit," řekl novinářům.

Odvoleno už má i premiér Petr Nečas, který volil v Poslanecké sněmovně.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiér Petr Nečas (vlevo) odevzdal svůj volební hlas v prezidentských volbách 11. ledna v Poslanecké sněmovně v Praze.

14:12 - Mezi prvními voliči jsou samotní prezidentští kandidáti. Ve 14:00 šli volit Jan Fischer a Jiří Dienstbier. Vladimír Franz odvolí ve 14:30, Miloš Zeman v 15:00, Jana Bobošíková v 16:00 a o hodinu později Táňa Fischerová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezidentský kandidát Jan Fischer hodil svůj hlas v historicky první přímé volbě prezidenta.

14:02 - Výsledky volby prezidenta budou ve Sbírce zákonů vyhlášeny až poté, co bude hlava státu vybrána. Pokud tedy žádný z devíti kandidátů v nynějším prvním kole nezíská nadpoloviční většinu hlasů, ve Sbírce se výsledky v souladu se zákonem objeví až v posledním lednovém týdnu po volebním finále. Uvedl to mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.

14:00 - Historicky první přímá volba prezidenta České republiky začala. Volební místnosti dnes budou otevřeny až do 22 hodin.

13:44 - První den voleb skončil na nejvzdálenější stanici v australské metropoli Canberra. Podle českého velvyslance Hynka Kmoníčka zatím odvolilo 28 procent lidí zapsaných na místním voličském seznamu.

13:43 - Na českém generálním konzulátu v New Yorku mezi prvními tradičně volila někdejší krasobruslařka Ája Vrzáňová. Dvojnásobná světová šampionka (1949, 1950) a mistryně Evropy (1950) ČTK řekla, že si mezi kandidáty vybrala velmi snadno.

13:40 - K hlasovacím urnám šli už ve čtvrtek například Češi žijící ve Spojených státech a Kanadě. Celkem se jednalo zhruba o 200 lidí. V New Yorku na český konzulát dorazilo do pátečního rána téměř 70 voličů, na ambasádu ve Washingtonu zhruba o deset méně.

13:36 - Přesně v 14:00 se otevřela i volební místnost v české části vojenské základny Shank v Afghánistánu. Volit zde můžou vojáci českého Provinčního rekonstrukčního týmu (PRT) Lógar a poradního a výcvikového týmu (OMLT) Wardak. Prezident je zároveň vrchním velitelem ozbrojených sil. Vojáci mají tedy poprvé možnost volit si svého vrchního velitele.

Foto: Armáda ČR

Voják českého provinčního rekonstrukčního týmu vhazuje obálku s hlasovacím lístkem do urny.

12:55 - Česká televize informovala v pátek o sledovanosti Prezidentské superdebaty, která se uskutečnila ve čtvrtek večer. Na ČT1 a ČT24 sledovalo pořad 1,7 miliónu lidí starších 15 let. [celá zpráva]

12:23 -  Prezident Václav Klaus, který v minulosti kritizoval přímou volbu, se nakonec prvního kola zúčastní. Volit půjde v 15:00 v pražských Kobylisích.

Foto: Zdeněk Fučík, ČTK

Slavná krasobruslařka Ája Vrzáňová volí na českém konzulátu v New Yorku.

12:15 -  V šesti městech a obcích dnes společně s prezidentskými volbami začnou také místní referenda. Například obyvatelé Prahy 7 se budou moci vyjádřit ke stavbě nové radnice, v Plzni ke stavbě obřího obchodního domu a v Bukově na Žďársku k chystanému úložišti jaderného odpadu.

12:05 -  První přímá volba českého prezidenta proběhne pod dohledem zástupců běloruských nevládních organizací. Jejich mise je součástí projektu Pozorování voleb: teorie a praxe. Na 40 účastníků bude vyhodnocovat, nakolik průběh voleb odpovídal českému a mezinárodnímu právu.

Lidé budou moci pro jednotlivé kandidáty hlasovat až do 22 hodin v místě svého bydliště. Mají-li voličský průkaz, budou moci hlasovat v kterékoliv volební místnosti.

V sobotu bude volba možná od osmi do 14 hodin. Nedlouho poté budou známé první průběžné výsledky.

Pokud žádný z uchazečů nezíská v prvním kole nadpoloviční většinu odevzdaných hlasů, postoupí dva nejúspěšnější kandidáti do druhého kola, které se uskuteční za dva týdny, přesněji 25. a 26. ledna.

Dá se očekávat, že volební účast bude například oproti posledním krajským a senátním volbám výrazně vyšší a mohla by převýšit i zájem lidí o sněmovní volby, kde se účast pohybuje kolem 60 procent.

Anketa

Půjdete volit prezidenta?
Ano
89,2 %
Ne
10,8 %
Celkem hlasovalo 102485 čtenářů.

Na co nezapomenout

- volit mohou občané ČR, kterým bude alespoň v druhý den volby (v sobotu 12. ledna) nejméně 18 let.

- je potřeba mít občanský průkaz či pas.

- neplatné jsou hlasovací lístky, které jsou přetržené, a hlasovací lístky, které nejsou vloženy do úřední obálky.

- o neplatný způsob hlasování jde, je-li v úřední obálce několik hlasovacích lístků.

Reklama

Související témata:

Související články

Švejnar doporučil volit Schwarzenberga

Ekonom a někdejší prezidentský kandidát Jan Švejnar doporučil před prvním kolem přímé volby volit předsedu TOP 09 a kandidáta této strany Karla Schwarzenberga.

Výběr článků

Načítám