Hlavní obsah

ON-LINE reportáž: George Bush v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěva prezidenta USA George Bushe v Praze

Článek

Pondělí 4. června

22:15 - V souvislosti s přenocováním Bushe je zatím nejpravděpodobnější možností hotel Hilton. Před rezidencí v Bubenči, která se uvádí jako další možnost, stále policie kontroluje skupinu anarchistů. Bush by také mohl zamířit na Pražský hrad.

21:56 - Demonstranti proti USA, kteří vpodvečer přešli až k americké rezidenci v Bubenči, se začali rozcházet. Policie jich během večera několik zadržela.

21:48 - Pražské ruzyňské letiště je po půlhodinovém přerušení opět v provozu. Kvůli přistání Bushova letadla bylo zpožděno asi deset spojů.

21:28 - Kolona vozů, mezi nimiž byl i vůz prezidenta, přijela do hotelu Hilton. Těsně předtím se uzavřela magistrála i ulice v blízkosti hotelu.

Prezidentská kolona směřuje po Evropské třídě z ruzyňského letiště do centra Prahy. Foto: ČTK/Radek Petrášek

21:04 - Limuzína s Georgem Bushem a jeho ženou opouští staré ruzyňské letiště. Evropská ulice, po níž pojede, bude asi půl hodiny ve směru do centra Prahy uzavřena.

21:01 - Bushe a jeho manželku Lauru na letištní ploše přivítal český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

21:00 - Prezident Bush vystupuje z letadla. Na ploše na něj čekají vojáci, policisté a novináři.

George Bush s manželkou Laurou vystupuje z letadla. Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

20:47 - Na pražském ruzyňském letišti přistál letoun Air Force One s americkým prezidentem Georgem Bushem na palubě.

20:00 - Asi 70 anarchistů se z místa demonstrace proti radarové základně s politice USA vydalo z Pohořelce na pochod Loretánskou ulicí. policisté je zastavili. Na místě došlo k několika potyčkám.

19:06 - Návštěva amerického prezidenta Bushe v Praze se bude řídit neobvyklým a podle odborníků bezprecedentním protokolem. Prezident Klaus a premiér Topolánek se dohodli, že v úterý šéfa světové supervelmoci přivítají na Pražském hradě společně. Od toho se odvíjí i organizace celého Bushova pobytu, na níž se společně podílely Hrad a Strakova akademie.

18:58 - Komunisté odešli ze společné demonstrace iniciativy Ne základnám a mladých komunistů. Iniciativě a přítomným anarchistům vadilo, že mají v rukou vlaječky se symboly Sovětského svazu srpem a kladivem.

18:20 - Protestu proti politice USA a radarové základně v ČR na pražském Pohořelci se podle odhadu účastní téměř tisíc lidí. Koordinátor iniciativy Ne základnám Jan Bednář ale účast odhadl na 2000 lidí. Organizátoři čekali účast asi 5000 lidí.

Protestující přinesli panáka oblečeného do symbolů USA. Foto: PRÁVO/Milan Malíček

17:13 - Před americkým velvyslanectvím v Praze se sešlo několik desítek mladých komunistů na demonstraci proti politice USA. V 18 hodin se připojí k protestu na Loretánském náměstí.

16:40 - V malé mediální městečko se změnily prostory jednoho z luxusních hotelů v centru Prahy. Několik hodin před americkým prezidentem Georgem Bushem totiž do Prahy přiletěli zahraniční novináři, kteří budou o prezidentově návštěvě informovat svět. Na 150 zpravodajů, fotografů a techniků z Washingtonu přepravil letecký speciál.

16:05 - V době příletu amerického prezidenta George Bushe do Prahy se dnes stane z Evropské ulice jednosměrka. Další ulice, kudy pojede prezidentská kolona, budou uzavřeny úplně. Stejná situace nastane i v úterý, kdy Bush z české metropole odletí.

Plánek míst, která budou v Praze uzavřena. Foto: Novinky.cz s použitím Mapy.cz

15:20 - Pražský hotel Hilton, kde by mohl dnes přespat americký prezident George Bush, hlídají policisté. U hotelu a v blízkých ulicích jich hlídkuje několik desítek. Kolem budovy jsou umístěny zátarasy. Policisté kontrolují auta, která přijíždějí k hotelu. Lidé nesmí například do ulice Pobřežní. Opatření tak posilují spekulace o Bushově noclehu.

Okolí hotelu Hilton je střeženo policií. Foto: PRÁVO/Milan Malíček

14:01 - Odpůrci umístění americké radarové základny v Česku budou od 18:00 protestovat před ministerstvem zahraničí na Loretánském náměstí v Praze. Původně se chtěli sejít na nedalekém Hradčanském náměstí, ale ministerstvo vnitra jim to nedovolilo. Organizátoři úřad obvinili, že jim demonstraci na Hradčanském náměstí zakázal.

13:11 - George Bush odletěl ráno místního času (po poledni SELČ) do Prahy, kde začíná svou týdenní cestu po Evropě. Prezidenta doprovází manželka Laura a početný tým spolupracovníků. V Praze by měl speciálně upravený Boeing 747 s označením Air Force One přistát kolem 21:00 SELČ.

Americký prezident George Bush s chotí nastupuje na palubu Boeingu 747 Air Force One. Foto: REUTERS/Jim Young

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám