Hlavní obsah

Prahou prošly až dva tisíce demonstrantů. Sundali si roušky a skandovali „Nejsme ovce”

• Aktualizováno

Česko v úterý slaví Den boje za svobodu a demokracii. Datum připomíná odpor proti nacistické okupaci v roce 1939 i nepokoje z roku 1989, které vedly k pádu komunistického režimu. Svátek tradičně doprovázejí vzpomínkové akce i demonstrace. Ty letošní jsou poznamenány koronavirovými opatřeními.

Živě: Oslavy 17. listopadu v PrazeVideo: Novinky/ ČTK, .

 
Článek

18:28 - Zatímco část účastníků protestního pochodu, kteří dorazili z Národní třídy zpět k soše sv. Václava na Václavském náměstí, se rozešla, několik desítek lidí chtělo společně vyrazit pochodem na Pražský hrad. Zvolili ovšem špatný směr a vyrazili k Nuselskému mostu. Přibližně po 50 metrech je kolemjdoucí zastavili s tím, že jdou špatně.

18:04 - Účastníci pražského protivládního protestu se pomalu rozcházejí. Na Václavském náměstí ale dost lidí zůstává. Akce se obešla bez fyzických střetů.

17:48 - Policisté u budovy Nové scény Národního divadla zajistili jednoho z účastníků protestního pochodu. V poutech ho odvezli na služebnu. Podezírají ho ze spáchání několika přestupků.

Sestřih nejzajímavějších okamžiků z pražské demonstrace a pochodu proti vládním nařízenímVideo: Novinky

17:32 - U Národního divadla se demonstranti setkali s lidmi čekajícími na vystoupení Anety Langerové, která ze střechy divadla zazpívala píseň Modlitba pro Martu. Demonstranti vyzývali přihlížející k tomu, aby se k nim přidali nebo aby si sundali roušky. Vše se ale obešlo bez konfliktů mezi oběma skupinami.

Aneta Langerová zpívá Modlitbu pro Martu na střeše Národního divadlaVideo: TV Nova

17:27 - Až 1500 až 2000 demonstrantů v pochodu centrem Prahy si sundalo roušky a jdou bez nich. Skandují hesla „Svobodu!” a „Nejsme ovce!”.

17:18 - Průvod demonstrujících prošel kolem Národního divadla a dorazil k pomníku 17. listopadu na Národní třídě. Organizátor nyní účastníky posílá zpět na Václavské náměstí, kde si mají zazpívat hymnu.

17:10 - Počet demonstrujících v centru Prahy je mezi jedním až dvěma tisíci.

17:08 - Účastníci protestu jsou při pochodu Prahou velmi hluční. Je kvůli nim zastavená doprava. Mnoho z účastníků nemá roušky.

16:53 - Demonstrace se koná také na brněnském Zelném trhu. Lidé tam protestují proti vládním opatřením. Žádají zrušení testování zdravých či bezpříznakových lidí i všech zákazů.

16:36 - Dav minimálně tisícovky demonstrantů pochodující centrem Prahy skanduje „Svobodu!”, „My chceme na pivo!” a „Děti do škol!”, ale i „Čechy Čechům!”.

Foto: Novinky

Pochod z Václavského náměstí

16:32 - Na Václavském náměstí nyní začíná Koncert pro budoucnost. Probíhá v uzavřeném areálu na Václavském náměstí formou přímého přenosu bez přítomnosti veřejnosti. Koncert odstartovala Ewa Farná.

16:28 - Účastníci protivládní akce se chtějí z Václavského náměstí vydat přes Žitnou ulici, Karlovo náměstí a Resslovu ulici na Národní třídu. Akci přihlíží několik desítek policistů a členové antikonfliktního týmu, zatím proti ní nezasáhli.

16:27 - Na Václavské náměstí dorazili také lidé, kteří se původně měli od 15:30 zúčastnit demonstrace na Letné. Další stále přicházejí. Někteří třímají české vlajky a transparenty s nápisy "Už i viry jsou schopnější než vláda", "Vláda plní plán Rockefellerovy nadace", "My chceme chodit do školy, a ne sázet brambory" nebo "Vlastizrádci! Demisi!". Některé nápisy jsou namířené i proti opozici.

Foto: Novinky

Daniel Hůlka na Václavském náměstí

16:02 - „Oni nás chtějí nechat vyhladovět, chtějí vychovat generaci hlupáků, protože nepouštějí naše děti do školy,“ kritizoval vládu z řečnického pódia zpěvák Dan Hůlka.

15:54 - Vystoupení řečníků přerušuje vulgární skandování davu „Je*at Prymulu!” Při zmínkách o molekulárním imunologovi Václavovi Hořejším či evolučním biologovi Jaroslavu Flégrovi se z davu ozývá pískot a nesouhlas.

15:12 - K nasazení roušek vyzvali účastníky akce i organizátoři protestu proti vládě a epidemiologickým opatřením. Snesla se na ně za to sprška nadávek.

Foto: Novinky

Protest na Václavském náměstí

15:08 - Proti vládním nařízením na Václavském náměstí protestují zhruba dvě stovky lidí. Mají různé vlajky, většinou české. Policie je megafonem vyzývá, aby dodržovali opatření proti koronaviru a nasadili si roušky. Čás uposlechla, část odmítá.

14:30 - V horní části pražského Václavského náměstí protestuje několik desítek lidí proti vládním protikoronavirovým opatřením. Někteří nemají roušky, policie je postupně ztotožňuje.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Několik lidí protestovalo proti nošení roušek na Národní třídě v Praze, kam si lidé 17. listopadu 2020 chodili připomenout výročí 31. sametové revoluce.

Protest na Václavském náměstíVideo: Novinky

14:27 - Před budovou České televize na Kavčích horách demonstrují desítky lidí v autech i na ulici proti pokusům ovlivnit nezávislost veřejnoprávní instituce.

Autoprotest na Kavčích horách. Lidé demonstrovali za nezávislost ČT

Domácí
Foto: Vít Šimánek, ČTK

Před hlavním vchodem do budovy České televize v Praze demonstrují lidé na obranu nezávislosti ČT a veřejnoprávních médií.

12:56 - Senátorka Miroslava Němcová (ODS) přiznala, že má 17. listopad spojený i s oslavou narozenin.  Letošní výročí je podle ní jiné než jindy, neboť stávající situace, kdy kvůli epidemii koronaviru platí rozličná omezení, ke určitým způsobem podobná tomu, co lidé zažívali před rokem 1989.

„Teď to máme pár měsíců, trápí nás to a vidíme, jak je to nešťastné. Tak myslím na ty dvě generace, které to vydržely,” dodala.

Miroslava Němcová na Národní tříděVideo: Novinky

12:11 - Policie uvedla, že na Národní třídě zadokumentovala několik osob, které neměly zakryté dýchací cesty a že „mezi nimi byla i jedna veřejně známá osoba”. Toto možné přestupkové jednání oznámí správnímu orgánu. Se staženou rouškou přišel na místo kupříkladu exprezident Klaus. Policie na dotaz Novinek uvedla, že konkrétní jména nemůže komentovat.

Foto: Novinky

Václav Klaus

Klaus přišel na Národní s rouškou nasazenou „tak napůl”. Má ji za symbol

Domácí

12:10 - „Jsem tady, abychom neusnuli,” zdůvodnil na Národní třídě Vystrčil, proč si přišel události 17. listopadu připomenout. „Svoboda a demokracie nežijí samy od sebe,” dodal.

Miloš Vystrčil na Národní tříděVideo: Novinky

12:05 - Před novou budovou Národního muzea byla odhalena bronzová plastika Plamen na Palachově pylonu. Třicetimetrový ocelový sloup jako podstavec pod sochu stojí před budovou bývalého Federálního shromáždění v Praze, kde dnes část muzea sídlí, již čtyři desítky let. O objektu donedávna přitom jen málokdo věděl.

Slavnostní odhalení dokončeného Palachova pylonuVideo: Novinky

12:00 - Na národní třídu dorazili zástupci Senátu v čele s předsedou komory Milošem Vystrčilem.

11:38 - Senátor Jiří Drahoš podobně jako další připomněl, že svoboda a demokracie nejsou samozřejmostí.Nedílí ani sentiment některých starších lidí, kterým se stýská po sociálních jistotách a po tom, že se stát o vše postaral.

„Jsem hrozně rád, že žiju v dnešní době, byť je komplikovaná,” řekl s poukazem na pandemii koronaviru, která zasáhla většinu světa.

Jiří Drahoš na Národní tříděVideo: Novinky

10:41 - U Hlávkovy koleje si události 17. listopadu 1939 i 1989 připomněli rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima či místopředseda Sněmovny a šéf SPD Tomio Okamura.

Tomio Okamura a Alena Schillerová před Hlávkovou kolejíVideo: Novinky

10:37 - Poslanec Václav Klaus ml. míní, že stálé máme „zbytky svobody”, za níž se v roce 1989 demonstrovalo, ale obává se, že vývoj společnosti se momentálně ubírá zpět.

Václav Klaus mladší na Národní tříděVideo: Novinky

10:26 - „Měli bychom být rodičům a prarodičův vděčni, že svobodu a demokracii získali,” uvedla šéfka TOP 09 a apelovala i na zodpovědnost každého jednotlivce.

Foto: Novinky

Markéta Pekarová Adamová

10:21 - „Je to i svátek naděje. Pro mnoho z nás se naplnila a je dobré připomínat si ji i dnes,” uvedl Fiala, který věří, že příští rok již budou oslavy radostnější. „Svoboda je nesmírně křehká a musíme sledovat, kde ji ztrácíme,” dodal.

Ivan Bartoš předseda Pirátské strany na Národní tříděVideo: Novinky

10:18 - Na Národní třídu dorazili ministr zahraničí Tomáš Petříček, či šéf Pirátů Ivan Bartoš.

V Česku je podle Bartoše třeba dokončit transformaci společnosti, která začala před 31 lety, směrem k demokraciím západního typu. ČR by neměla dopadnout jako Polsko či Maďarsko, které mají podle Bartoše problémy s demokracií.

Krátce po nich přišli zástupci ODS, TOP 09 a KDU-ČSL Petr Fiala, Markéta Adamová Pekarová a Marian Jurečka.

Tomáš Petříček na Národní tříděVideo: Novinky

9:23 - Podle Klause bylo předešlých 31 let ideálním obdobím. Následně se začala situace mírně zhoršovat. Současná fáze je podle něj smutná a minulost nám opět v mnohém připomíná.

„Měli bychom být rádi, že se to stalo,“ dodal s tím, že zbourání nedemokratického neprosperujícího systému bylo přelomem.

9:15 - Bývalý prezident Václav Klaus dorazil na Národní třídu krátce před čtvrt na deset. Na rozdíl od ostatních si vystačil s rouškou pod bradou.

9:12  - Věnec na Národní třídě položil dopoledne i americký velvyslanec Stephen King.

Jana Maláčová a Jan Hamáček na Národní tříděVideo: Novinky

9:03 - Předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček zavítal  na Národní třídu s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou. Od několika přihlížejících se k nim nesl pískot a hesla jako „Běžte domů, kolaboranti” či „Hanba vám”. Lidé jim vyčítali, že drží Babiše a komunisty u moci.

Babiš: Svobodu teď máme omezenou, ale perspektiva je skvělá

Domácí

8:06 - „Bohužel teď máme svobodu omezenou, kvůli pandemii covid-19,“ uvedl premiér.

„Musíme si to připomínat, když vidíme, co se děje v Bělorusku,“ uvedl poukazem na pokračující protesty proti opětovnému zvolení prezidenta Alexandra Lukašenka.

„Myslím, že to proběhne v klidu,“ dodal k letošním oslavám, které hodlá strávit doma s rodinou.

Andrej Babiš, Alena Schillerová a Radek Vondráček na Národní tříděVideo: ČTK

7:59 - Položit věnec  přišel i premiér Andrej Babiš s ministryní financí Alenou Schillerovou (oba ANO).

7:36 - Vondráček lidem doporučil, aby se pokud možno vyhnuli větším shromážděním a zavzpomínal, že loni zamířil na Národní třídu s tehdejším šéfem Senátu Jaroslavem Kuberou, který letos na jaře náhle zemřel.

Brzký ranní příchod Vondráček zdůvodnil tím, že míří ještě s přáteli na tradiční výlet do přírody.

7:30 - Věnec na Národní třídu přišel položit předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Foto: ČTK

Radek Vondráček na Národní třídě

7:04 - Na pražské Národní třídě od časného rána nosí lidé svíčky i květiny k pamětnímu místu, které připomíná brutální zásah Veřejné bezpečnosti proti pokojně demonstrujícím studentům.

Foto: ČTK

Národní třída

Už v předvečer svátku uspořádal spolek Milion chvilek on-line protest proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO), jehož se účastnili i představitelé opozice. Spolek chce, aby v příštích sněmovních volbách demokratická opozice posílila a odstavila od moci hnutí ANO a Babiše, kterého viní z arogance a střetu zájmů.

Milion chvilek uspořádal on-line demonstraci

Domácí

Netradiční podobu by měla mít i úterní demonstrace na obranu nezávislosti České televize a veřejnoprávních médií, za níž stojí iniciativy Vraťte nám stát a Svobodu médiím. Protestující by měli být kvůli hygienickým omezením v autech.

Praha oslaví 17. listopad skromněji

Domácí

On-line se letos uskuteční také již tradiční Koncert proti totalitě, který pořádá Akademie múzických umění, Akademie výtvarných umění a Knihovna Václava Havla.

Po setmění by se také měly desítky budov v Praze i dalších městech rozzářit barvami české trikolory.

Ředitel krajského ředitelství Policie ČR Tomáš Lerch k opatřením 17. listopaduVideo: Novinky

17. listopad 1939: Po předchozích protinacistických protestech uzavřeli nacisté 17. listopadu české vysoké školy, což doprovázelo rozsáhlé zatýkání. Nacisté popravili devět studentských vůdců a dalších více než tisíc studentů bylo transportováno do koncentračních táborů.
17. listopadu 1989: Povolená pražská demonstrace k padesátému výročí uzavření českých vysokých škol po oficiálním konci pokračovala pochodem části demonstrantů do centra města, kde chtěli účastníci projevit nesouhlas s tehdejším komunistickým režimem. Policie poklidné demonstranty postupně obklíčila na Národní třídě a surově je zbila. Zprávy o brutálním zásahu odstartovaly tzv. sametovou revoluci, která vedla k pádu totalitního režimu.

Anketa

Slavíte nějak 17. listopad?
Ano
15,9 %
Ne
81,8 %
Jak kdy
2,3 %
Celkem hlasovalo 35658 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám