Hlavní obsah

Omluvte se a soud skončí smírem, vzkazuje Zemanovi Peroutkova vnučka

– Praha

Spor ohledně prezidentova výroku na adresu novináře Ferdinanda Peroutky by mohl dopadnout smírem. Peroutkova vnučka Terezie Kaslová podala kvůli výrokům prezidenta Miloše Zemana, že Peroutka napsal článek Hitler je gentleman, žalobu na stát. Tu by stáhla, pokud by se prezident veřejně omluvil, uvedl v pondělním vysílání Radiožurnál.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vnučka Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová

Článek

„Pokud se pan prezident omluví, tak se nebudu soudit. Ale musela by být omluva. Není to tak, že bych se rozmyslela,“ citoval rozhlas Kaslovou.

„Z obsahu písemných stanovisek obou stran sporu plyne, že smírné řešení připadá v úvahu,“ napsala Radiožurnálu místopředsedkyně Alena Novotná z Obvodního soudu pro Prahu 1, který případ řeší.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mimosoudní dohodu nevylučuje ani mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. „Je zcela běžné u soudních sporů tohoto typu, že jednou z variant je pro obě strany mimosoudní dohoda. A to bych chtěl zdůraznit – jednou z variant,“ řekl veřejnoprávnímu rozhlasu.

Celý spor začal v lednu na pražském fóru k holokaustu s názvem Let My People Live!, kdy Zeman hovořil o selhání v krizové situaci, jakou byl nástup nacismu. „Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem Hitler je gentleman,“ prohlásil tehdy prezident. [celá zpráva]

Omluvil se, že článek nenašel

Článek Hitler je gentleman však Zeman neměl k dispozici, existenci textu zpochybňovali i historici a odborníci. Prezident následně pověřil hledáním článku svého mluvčího, ten ho však nenašel a místo toho na webových stránkách Hradu zveřejňoval jiné, podle něj kontroverzní Peroutkovy texty. [celá zpráva]

Prezident slíbil, že pokud se sporný text nenajde, omluví se. Na konci června se opravdu omluvil, ale pouze za to, že článek nenašel. „Nemohu se omluvit za to, že jsem tvrdil, že tento článek existuje, protože jsem ten článek četl na vlastní oči,“ dodal.

Ze svých soukromých prostředků potom prezident vypsal odměnu 100 tisíc korun pro toho, kdo článek najde. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám