Hlavní obsah

Olympijský výbor představil nové varianty státní hymny

Praha

Možná nová verze české národní hymny zazněla ve středu v budově Českého rozhlasu i v jeho vysílání. Podle záměru jejích iniciátorů by měla být hymna sebevědomější a vlastenečtější, případně by mohla mít dvě sloky, jako tomu bylo dříve. Autorem nových variant je hudební skladatel Miloš Bok.

Návrh nové podoby české hymny i s druhou slokou písně Kde domov můjVideo: Novinky

 
Článek

Iniciátorem nových variant hymny je Český olympijský výbor, který chce vyvolat diskusi o podobě hymny mimo jiné kvůli ceremoniálům, které sportovci absolvují a při nichž se hymna hraje. Uvítali by delší podobu hymny. [celá zpráva]

Českou hymnou je první sloka písně Kde domov můj z divadelní hry Josefa Kajetána Tyla Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka. Autorem hudby je František Škroup. Současné aranžmá hymny vzniklo před deseti lety, kdy je u příležitosti 90. výročí vzniku Československa zadal tehdejší premiér Mirek Topolánek.

Výrazné harmonické změny

Bokovy návrhy jsou poněkud pompéznější, než jsou lidé zvyklí. Instrumentální verzi předcházejí údery na tympány, v novém aranžmá se také objevují některé podstatné změny v harmoniích, zatímco rytmicky nešikovné spojení krátkých slabik na dlouhých notách („zémě čéhéská”) zůstalo. Doprovodné smyčcové a dechové party občas výrazně zasahují do hlavní melodické linie a narušují její zažitou podobu.

Olympijský výbor představil nové varianty státní hymnyVideo: Novinky

Bok novinářům řekl, že taková je jeho nátura a jeho vklad do diskuse o možné podobě hymny. „Máme se stále všemu vysmívat, máme být malým národem, nebo se chceme trochu rozpomenout, kým jsme?“ položil Bok řečnickou otázku.

„Jsme sportovci, bojujeme za to, abychom byli nejlepší na světě, okamžik na stupních vítězů je velikým okamžikem,” řekl k tomu, zda nové varianty slavné české písně nejsou příliš pompézní, předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Čtyři verze hymny nahrál loni v prosinci Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK, ve zpívaných variantách vystupují Štěpánka Pučálková a Svatopluk Sem.

Zdeněk Špitálník z Vojenského historického ústavu uvedl, že armáda je možná po sportovcích druhým nejčastějším „uživatelem“ hymny a že mnohé státy své hymny také v dějinách mění.

Nové varianty hymny si budou moci poslechnout lidé na výstavě Doteky státnosti, která začne ke 100. výročí založení Československa, k němuž směřuje i debata o hymně, v květnu na Pražském hradě. Zájemci si mohou nové verze poslechnout také na www.hymna2018.cz.

Anketa

Líbí se vám navrhovaná nová podoba české státní hymny?
Ano
2,6 %
Ne
97,4 %
Celkem hlasovalo 9842 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám