Hlavní obsah

Olympiáda by sáhla do rozpočtu většiny krajů

Olympijské hry v roce 2016, či spíše 2020, o které se chce Praha ucházet, by zpestřily sportovní mapu celé republiky. Podle dosavadních úvah by se soutěže mohly konat s výjimkou Prahy ještě v dalších osmi městech. Ochota jednotlivých krajů a měst, kde by měl plát olympijský oheň, finančně se na tom podílet se však různí.

Článek

Plzeňská radnice už má víceméně jasno, do výstavby nového fotbalového stadiónu pro olympijský turnaj by vložila až polovinu z potřebných zhruba sedmi set miliónů korun. "V každém případě plánujeme výstavbu nového stadiónu, ten současný ve Štruncových sadech příliš nevyhovuje," řekl Právu plzeňský primátor Pavel Rödl (ODS).

"Buď ho postavíme jen pro ligové potřeby s kapacitou osmi tisíc míst, pak bude stát kolem 350 miliónů korun a zaplatíme ho sami, tedy přesněji s pomocí evropských dotací. A stejnou částku bychom dali i na stavbu olympijského stadiónu, který by však s kapacitou 20 tisíc míst stál asi dvakrát tolik. Rozdíl by musel doplatit olympijský výbor," dodal Rödl.

Olympiáda mimo Prahu
Teplicefotbal
Plzeňfotbal, střelba
Lipnojachting
Jihlavafotbal
Brnofotbal, cyklistika
Ostravafotbal, basket
Račiceveslování, kanoistika
Nymburkmoderní pětiboj

Také Ostrava by ze svého rozpočtu na olympiádu bez váhání připlatila. Oproti jiným městům má ovšem výhodu, že má ČEZ Arénu, kde se plánují základní skupiny basketbalového turnaje. Podle odborníků patří mezi to málo sportovišť, kde by se OH mohly konat už zítra.

"V každém případě chceme, aby se i v našem kraji olympiáda konala. Už nyní se počítá s tím, že by se u nás hrál fotbal a basketbal. Chtěli bychom, aby se tady hrál ale i volejbal, minimálně alespoň kvalifikační boje. Samozřejmě počítáme s tím, že by na přípravu šly peníze z krajského rozpočtu, ale počítáme i s podporou státu," řekl Právu moravskoslezský hejtman Evžen Tošenovský (ODS).

Šulc: nebude to jednoduché

Zdrženlivější jsou zatím v Českých Budějovicích či v Ústí. "O tom, zda by se Jihočeský kraj podílel finančně na přípravě olympijských her, konkrétně na jachtařské regatě či závodech na divoké vodě, o jejichž pořádání projevil zájem, by museli rozhodnout krajští zastupitelé," řekl Právu 1. náměstek hejtmana Robin Schinko (ODS).

"Město Frymburk má rozpočet asi dvacet miliónů korun, což je vzhledem k nákladům na pořádání olympiády naprosto zanedbatelná částka. Těžko bychom mohli pomoci finančně z našeho rozpočtu, ale jsme samozřejmě připraveni podílet se na organizaci," reagoval na dotaz Práva místostarosta Frymburku Luboš Krejza.

"Je předčasné už teď hovořit o olympiádě v roce 2016, případně 2020. Vždyť například ani nevíme, jak v té době budou kraje financovány. Kraj by sice možná mohl v souvislosti s hrami přispět na nějaké drobnosti, ale nebude to jednoduché, protože není přípustné takovouto akci financovat ze dvou dotací, tedy společně z kraje i státu," řekl Právu hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc (ODS). V severočeských Račicích by mohly proběhnout soutěže ve veslování a kanoistice.

Jihlavě by to prý jen pomohlo

"Pokud to vyjde, pak díky státním penězům bude realizace pohodlnější. Jihlava se ze svého rozpočtu na řadě věcí podílí už nyní," uvedl primátor Jaroslav Vymazal (ODS). Relativně nové krajské město totiž svojí krajskou infrastrukturu v leckterém ohledu teprve buduje, což platí i pro dotčený fotbalový stadión, který se začal rekonstruovat předloni. Město a kraj do něj společně investovaly již asi 230 miliónů korun, celý projekt však počítá s nákladem až tři čtvrtě miliardy.

"Nepředpokládali jsme, že by město finančně participovalo na celém díle, ale třeba příští rok nás patrně čeká 20 miliónů korun investice do vyhřívaného trávníku," naznačil primátor Vymazal, že s některými úpravami město na státní peníze čekat nemůže, v jiných ohledech by však olympiáda vyřešila hledání investorů. Zájem státu by pak mohl pomoci vyřešit i další projekt, týkající se přístupových cest.

S investicemi počítá i Středočeský kraj ze svého rozpočtu a také například Nymburk, který se ocitl na mapě míst, kde by se mohla olympiáda odehrávat. "Předpokládám, že by se jednalo o pořádání soutěže v basketbalu, ale mnoho konkrétního se k tomu ještě neví," uvedl zastupitel a bývalý místostarosta Nymburka Pavel Novák (ODS).

Podle něj už má radnice na stole částečný projekt sportovního a společenského areálu, který by se k tomu dal využít. "Ročně dáváme kolem 100 miliónů z krajského rozpočtu na sport. Předpokládáme, že by se během nadcházející doby přihlédlo k olympiádě a peníze by se směřovaly tam, kde by se olympiáda mohla uskutečnit," řekl Právu hejtman Petr Bendl (ODS).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám