Hlavní obsah

Olomoucká vrchní státní zástupkyně končí, na post se vrátí Ištvan

• Aktualizováno
Právo, Josef Koukal

Vrchní státní zástupkyně v Olomouci Milena Hojovcová v pátek dopoledne rezignovala na funkci. Právu to potvrdil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) i samotná Hojovcová. Novým vrchním státním zástupcem bude opět jmenován Ivo Ištvan, který musel odstoupit v souvislosti s kauzou někdejšího vicepremiéra Jiřího Čunka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ivo Ištvan

Článek

„Mohu to potvrdit,“ napsala Právu v textové zprávě Hojovcová na dotaz ohledně své rezignace. S ostatními dotazy odkázala na tiskovou mluvčí.

„Paní doktorka nechce své důvody, proč se vzdala funkce, komentovat. Mohu jen dodat, že požádala o přeložení na Městské státní zastupitelství v Brně,“ uvedla mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Markéta Ševčíková.

Pospíšil chce předejít sporům

Ištvan podle zjištění Práva v prosinci uspěl u Městského soudu v Praze se správní žalobou proti tři roky starému rozhodnutí Pospíšila o svém odvolání.

Foto: archiv, Právo

Milena Hojovcová

"Po svém nástupu do funkce jsem deklaroval, že nechceme dál vést soudní spory s doktorem Ištvanem. Počítáme s tím, že se doktor Ištvan vrátí do funkce. V pátek v dopoledních hodinách rezignovala doktorka Hojovcová na funkci vrchní státní zástupkyně v Olomouci a já dnes (v pátek, pozn. red.) dostanu návrh na jmenování doktora Ištvana do funkce," řekl Právu Pospíšil.

Podle něj chce ministerstvo opětovným jmenováním Ištvana předejít právním sporům o to, zda se někdejší vrchní státní zástupce po vyhraném sporu vrací do funkce automaticky, nebo ne.

"Jde o právně precedentní věc, my bychom proti rozhodnutí mohli podat opravný prostředek (kasační stížnost, pozn. red.) k Nejvyššímu správnímu soudu a věc dál protahovat. Ale já myslím, že by to k uklidnění situace ve státním zastupitelství nepřispělo. Proto chci nalézt konsenzuální řešení, které povede k tomu, že by se doktor Ištvan vrátil do své funkce. Jsou různé právní názory na to, zda se v důsledku tohoto rozsudku automaticky Ištvan opět stává vrchním státním zástupcem či nikoli. Proto jsme se s právními experty dohodli, že ideální bude opětovné jmenování. Tím bude věc z hlediska právního zcela jistá," dodal Pospíšil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám