Hlavní obsah

OKD šetří. Ruší Hornické slavnosti

Právo, Jiří Tomaškovič
Karviná

Letošní Hornické slavnosti, na kterých vždy počátkem září lidé slavili v Karviné a ve Staříči na Frýdecko-Místecku Den horníků, letos nebudou. Důvodem jejich zrušení je podle mluvčího OKD Vladislava Sobola úsporný režim firmy.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Firma tím pokračuje v sérii úsporných opatření, které v souvislosti se složitou ekonomickou situací zahájila v květnu. Ve spolupráci s odbory ale zachová hornické tradice, které se s tímto svátkem pojí,“ řekl Právu Sobol.

Zrušením oslav firma podle mluvčího zásadní objem peněz neušetří. „Vzhledem k situaci na trzích se skutečně díváme na každou korunu. Především nám ale nepřijde vhodné pořádat slavnosti v takto náročné době, kdy jsme nuceni propouštět a požadujeme po všech zaměstnancích, aby se zapojili do úspor. K hezké tradici Hornických slavností, která je poděkováním horníkům za jejich náročnou práci, se chceme vrátit ihned poté, co se nám podaří vyřešit aktuální záležitosti a stabilizovat ekonomickou situaci. Pevně věřím, že se k tradici vrátíme již příští rok,“ řekl generální ředitel a předseda představenstva Ján Fabián.

Pietní část slavností zůstane zachována. Ve čtvrtek 5. září uctí zástupci firmy, odborů i města Karviná památku všech horníků, kteří zahynuli při práci pod zemí. „Na pietní akt, který proběhne u sochy horníka na karvinském Univerzitním náměstí, naváže vernisáž výstavy Pro Barborku. Výstava v prostorách Slezské univerzity představí téměř desetiletou historii sdružení, které podporuje vzdělávání, volnočasové aktivity a zdravotní péči hornických sirotků. Společnost OKD tím chce jasně ukázat, že této iniciativy, která je mezi českými privátními firmami ojedinělá, se úsporná opatření nedotknou,“ doplnil Sobol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám