Hlavní obsah

Okamurovci podpořili Zemana na Hrad

Aktualizováno

V Praze na Pankráci se v sobotu sešli delegáti hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). Na celostátní konferenci řešili, koho strana podpoří v lednové prezidentské volbě. Na sjezd zavítal i prezident Miloš Zeman. Toho také okamurovci nakonec nepřímo podpořili.

Záznam: Vystoupení prezidenta Zemana na sjezdu SPDVideo: ČTK

 
Článek

Hnutí ocenilo dosavadní práci Miloše Zemana v nejvyšší funkci, a proto by podle SPD měl pokračovat i v druhém období.

„Přestože máme v některých otázkách rozdílné názory, tak z celkového pohledu považujeme  výsledky práce prezidenta Miloše Zemana za potvrzení správnosti principu přímé volby prezidenta České republiky. V nadcházejících prezidentských volbách je třeba opět podpořit kandidáta podporujícího principy přímé demokracie,” uvedlo SPD v tiskové zprávě.

Konferenci zahájil projev šéfa hnutí Tomia Okamury. Ten konstatoval, že nebýt údajné ignorace ze strany médií, byl by volební výsledek hnutí minimálně dvojnásobný. SPD ve volbách získala necelých 11 procent hlasů.

„Nejsme extremisté, prosazujeme to, co si přeje většina,” vzkázal Okamura kritikům.

Prezident Zeman k mikrofonu přistoupil jako druhý. Ocenil program SPD, ale současně poukázal na rozpory v něm. Konkrétně se prezidentovi nelíbí, že SPD nepodporuje zahraniční mise armády. [celá zpráva]

Úvodní projevy byly jedinou částí sjezdu, na které hnutí novináře připustilo. Zbylá část bude neveřejná z bezpečnostních důvodů, avizovala partaj. Následovat má například vyhodnocení voleb a aktuální situace.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Celostátní konference SPD 9. prosince 2017. Na snímku předseda hnutí Tomio Okamura.

Delegáti se měli bavit i o strategii SPD při obecních a senátních volbách, které se budou konat příští rok. Dalším tématem měla být konference, na kterou v polovině prosince do Prahy přijedou zástupci spřízněných evropských politických stran z osmi zemí včetně předsedkyně francouzské Národní fronty Marine Le Penové. [celá zpráva]

Foto: Ondřej Deml, ČTK

V Praze se 9. prosince konala celostátní konference hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD).

Nejdůležitější částí sjezdu bylo ovšem rozhodování o podpoře do prezidentských voleb. Okamura prosazoval, aby podporu získal kandidát, který se staví proti islámu, neřízené migraci, je pro přímou demokracii a na první místo klade národní zájem. Zároveň by měl mít reálnou šanci na zvolení. Těmto kritériím ze zaregistrovaných kandidátů odpovídal nejvíce právě Zeman.

Volba prezidenta 2018

Anketa

Podpoří podle vás SPD ve volbách na Hrad Miloše Zemana?
Ano
96,5 %
Ne
3,5 %
Celkem hlasovalo 3041 čtenářů.

Reklama

Související články

Okamura: Na zákazu mešit trváme

SPD není extrémní strana, prohlásil její předseda Tomio Okamura v rozhovoru pro sobotní vydání deníku Právo. Trvá ale na prosazení některých bodů svého...

Výběr článků

Načítám