Hlavní obsah

Odvolat Okamuru? Poslanci ANO rozpolceni

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Babišovi poslanci se dostali do delikátní situace. Zejména jejich hlasy totiž mohou rozhodnout o tom, zda se šéf SPD Tomio Okamura udrží ve funkci místopředsedy Sněmovny. Naopak hlasy okamurovců by mohly rozhodnout o důvěře vládě, pokud by se premiér v demisi a šéf ANO Andrej Babiš nedohodl na podpoře s ČSSD a zůstali by mu jen komunisté a právě SPD.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda SPD Tomio Okamura

Článek

Okamurovo odvolání by mohlo být na programu schůze dolní komory, která začíná příští týden. Podmínkou ale je, že lidovci, kteří s nápadem přišli, seženou aspoň osmdesát podpisů poslanců. Teprve pak může Sněmovna o návrhu začít debatovat. Podle šéfa poslanců KDU-ČSL Jana Bartoška se podpisy i přísliby hromadí, jasno bude v úterý.

„Mám předběžně spočítáno, že by se mohlo shromáždit 76 až 82 podpisů, hodně bude záležet na poslancích ANO, nicméně zatím mě to naplňuje mírným optimismem,“ řekl Právu Bartošek. Pokud by na hlasování o Okamurovi došlo, hlasovalo by se veřejně.

Mnozí poslanci ANO mají s Okamurou problém, nechtějí ale drolit poslanecký klub a ruku pro odvolání se obávají zvednout.

Pelikán přiostřil

Návrh lidovců na odvolání podepsal zatím jediný poslanec ANO, a to šéf volební komise Martin Kolovratník. „Myslím, že situace je čím dál vážnější, jejich fašizující výroky by jim neměly procházet,“ řekl Právu v narážce na nejnovější policejní obvinění tajemníka okamurovců Jaroslava Staníka z podněcování k rasové nenávisti kvůli výrokům na adresu Romů, Židů a homosexuálů.

Podle dalších členů klubu ANO, kteří jsou ale ochotni mluvit jen anonymně, by se měl návrhem na odvolání Okamury klub zabývat v úterý. „Minule bylo jasné, že si s tím nikdo moc nechce pálit prsty, ale musíme o tom debatovat,“ řekl Právu jeden z poslanců ANO s tím, že klub je v názoru rozdělen zhruba na polovinu.

Situace je čím dál vážnější, jejich fašizující výroky by jim neměly procházet
Martin Kolovratník, ANO

Problém ale vidí v tom, že hlasování o odvolání z funkce je ve Sněmovně vždy veřejné. Naopak volby do funkcí jsou tajné, a postoje frakcí lze tudíž jen dovozovat podle prohlášení jejich zástupců.

„Proč bychom měli pro jeho odvolání hlasovat,“ odpověděl otázkou na dotaz Práva šéf ANO a premiér v demisi Andrej Babiš. Dodal, že jsou demokratické hnutí, takže záleží na poslancích.

Svůj názor dal hlasitě najevo ministr spravedlnosti Robert Pelikán, který v rozhovoru pro HN označil okamurovce za fašistickou stranu. Pelikán oznámil, že pokud by se ANO mělo opírat o SPD, raději by rezignoval. Jak se postaví k možnému odvolání Okamury, prý zatím neví.

Babiš se následně k jeho výroku nechtěl vyjadřovat. „Nevím, zeptejte se pana ministra,“ uvedl na tiskové konferenci po jednání vlády.

Nálepku fašistické strany si okamurovci vysloužili před časem také od ministryně obrany Karly Šlechtové, která ale později své názory začala mírnit.

A podobný problém s SPD má třeba i ministr zahraničí v demisi Martin Stropnický, což veřejně připustil i Babiš, nebo ministr dopravy v demisi Dan Ťok a také další poslanci.

Jasno má pravice, piráti i soc. dem.

„Návrh stojí a padá hlasy poslanců ANO, kteří pana Okamuru zvolili. Pokud ho podrží i tentokrát, tak dopis pana ministra Pelikána je jen vytíráním zraku,“ řekl Právu šéf klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Narážel tím na nedávný dopis ministra zaslaný Okamurovi, v němž důrazně žádal kvůli výrokům o táboře v Letech, aby šéf SPD zanechal poměřování toho, čí tragédie byla tragičtější, přestal soutěžit, kdo byl vyhlazován hůř, a připojil se ke společnému uctění památky těch, kteří za války trpěli nebo zahynuli.

Kvůli výrokům o romském táboře v Letech čelí Okamura několika trestním oznámením. Naopak šéf SPD v týdnu oznámil, že zvažuje trestní oznámení na Pelikána kvůli jeho připodobnění strany k fašistům.

Komunisté návrh nepodpoří

Pochybnosti o potřebně odvolání Okamury z vedení Sněmovny nemá ani klub STAN. „Pan předseda Okamura nemá ve vedení co dělat od samého počátku,“ řekl Právu šéf klubu Jan Farský, jehož členové svůj podpis s návrhu lidovců připojí počátkem příštího týdne.

Obdobný názor zastávají také poslanci ODS, piráti a soc. dem. Poslanci všech šesti stran ale dají dohromady jen 85 hlasů, což k případnému odvolání nestačí, nutná je nadpoloviční většina přítomných.

S podporou návrhu nepočítají komunisté. „Nikoho nebudu ani přemlouvat, ani odrazovat, aby návrh Bartoška podepsal, ale nemyslím si, že by to klub podpořil,“ řekl Právu předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik. Okamura se na dotaz Práva ke svému možnému odvolání nevyjádřil s tím, že o tom nic neví.

Výběr článků

Načítám