Hlavní obsah

Odvolaný Dobešův náměstek rozpoutává boj mezi VV a TOP 09

Právo, Marek Přibil

Mezi TOP 09 a Věcmi veřejnými zřejmě vzplála válka. Šéf jihomoravské TOP 09 Jan Vitula, kterého ministr školství Josef Dobeš (VV) odvolal z pozice vrchního ředitele strategického úseku eurofondů, ve čtvrtek předal novinářům řadu interních dokumentů resortu.

Článek

Jde o Dobešovy příkazy, kompletní dokumentaci k externím auditům. Součástí balíčku je i výpověď, již Vitula obdržel počátkem září.

Dále dopis ministra zaměstnancům školství datovaný k 25. 8., kterým informuje o ukončení pracovního poměru všech úředníků v sekci ve zkušební lhůtě a o neprodlužování poměrů na dobu určitou. Složka obsahuje i celou řadu osobní korespondence s různými hodnotiteli projektů.

Vitulova výpověď byla vskutku blesková. „Odvolávám Vás s účinností od 14. září 2010. Od tohoto dne Vám současně zastavuji výplatu příplatku za vedení,“ napsal Dobeš v úřední listině 13. září. Po Vitulově odvolání podalo výpověď asi 20 dalších pracovníků.

Vitula ve čtvrtek na dotaz novinářů, zda jeho odvolání nemůže mít i politický podtext a zda o tom nebudou jednat lídři TOP 09 a VV, pouze odpověděl, že je to otázka dalšího vývoje. Poté slovně napadl Dobeše.

Noví manažeři ministerstva podle něj absolutně netuší, jak peníze čerpat. Dobeš se prý jen snaží evropské fondy ovládnout. „Problém je v tom, že jsme ze dne na den ztratili tým odborníků budovaný více než dva roky a že nové takzvaně krizové vedení absolutně netuší, jak oba operační programy ministerstva fungují,“ prohlásil Vitula. Podle něj jsou tak ohroženy desítky miliard korun z EU určené pro české školství.

Kopicová ho chválila

Dobeš odvolal Vitulu na základě auditu čerpání 130 miliard. Audit si objednal u dvou soukromých společností. „Kdybych to přirovnal k řízení lidí, tak mám jediné přirovnání, a to jsou úklidové služby,“ řekl tehdy ministr na účet bývalého sekčního šéfa. Podle něj manažersky selhalo celé vedení sekce.

To bylo však v naprostém rozporu se slovy Kopicové, nyní Dobešovy poradkyně. V květnu řekla, že čerpání fondů pokračuje velmi pozitivně, a označila to zároveň za svůj velký úspěch.

Vitula, dříve lidovec, působil na ministerstvu tři roky od dob exministra Ondřeje Lišky (Strana zelených). Úsek pro čerpání eurofondů je zcela oddělen od ministerstva. Sídlí v budově Corso IIa v Karlíně.

Akademie věd kritizovala

Proti Vitulovi, jenž je zastáncem přímého školného, ostře vystoupila v roce 2008 Akademie věd ČR a požadovala jeho odvolání. Podle tehdejšího vyjádření akademie Vitula účelově zmanipuloval hodnocení zahraničních odborníků u jednoho z projektů.

To proto, aby údajně prosadil projekt jiný, v němž měl být osobně zaangažován. Na stranu akademiků se tehdy postavila soc. dem. a vyzvala Vitulu k odstoupení.

Reklama

Výběr článků

Načítám