Hlavní obsah

Odtahovka v Praze podraží, řidiči zaplatí přes dva tisíce

Novinky, val
Praha

Praha hodlá do budoucna zdražit odtahy vozidel. Zatímco nyní se za odtah platí 1300 korun, nově to má být 1900 korun. Zdraží navíc i poplatek za parkování odtažených vozů. Majitel tak nově bude muset zaplatit za odtažené vozidlo přes 2000 korun. Návrh v úterý schválila rada města, nyní půjde do připomínkového řízení a k dalšímu projednávání by ho rada mohla dostat v lednu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Návrh připravil radní pro legislativu Lukáš Manhart (TOP 09), který si stěžuje na příliš nízkou cenu, jež byla upravena před 11 lety, a neodpovídá proto současným cenám. "Chceme celý systém optimalizovat tak, aby odpovídal dnešním cenám. Není nadále možné, aby slušní Pražané dopláceli na službu těm, kteří nerespektují dopravní značení v ulicích," řekl Manhart.

Podle něj Praha v současnosti odtahy dotuje, na každé odtažené vozidlo doplácí asi 600 korun. Vyšší ceny by měly náklady pokrýt. "Ceny nejen že absolutně neodpovídají aktuální situaci, ale objem odtahovaných vozů navíc v posledních letech významně klesá," postěžoval si. Ročně je v Praze odtaženo na 40 tisíc aut.

Maximální cenu odtahu navrhl Manhart navýšit o třetinu. Za odtažení vozu by se tak místo současných 1300 platilo o 600 korun více. Pokud majitel vozidla zastihne odtahovou službu ještě před odvezením vozidla, zaplatí místo 850 korun 1250 korun.

Změny mají nastat také v ceně parkovného pro zajištěné vozy. Původně stál jeden den na odtahovém parkovišti 150 korun, a to pouze za první den. Každý následující den pak byl za 200 korun. Nový návrh počítá s tím, že pokud si majitel přijde pro svůj vůz v prvních třech dnech po odtažení, zaplatí za každý den 250 korun. Od čtvrtého dne se částka zvýší na 400 korun, a to po dobu půl roku. Od sedmého měsíce by poplatek klesnul na 50 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám