Hlavní obsah

Odstupte, rezignujte, nezatěžujte Česko, vyzývá opozice Babiše

• Aktualizováno
Novinky, Renáta Bohuslavová, Barbora Zpěváčková

Premiér Andrej Babiš (ANO) by měl rezignovat a nezatěžovat Českou republiku svými problémy. Takovými výzvami reaguje opozice na znovuobnovení kauzy Čapí hnízdo a připomíná i audit Evropské komise o tom, že je premiér ve střetu zájmů. Prezident se k věci vyjádří až zítra. Babiš zatím mlčí.

Foto: Petr Horník, Právo

Na archivním snímku (zleva) předseda KDU-ČSL Marek Výborný, 1. místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, předseda STAN Vít Rakušan, předseda ODS Petr Fiala, předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Článek

„Vyzývám Andreje Babiše, aby z důvodu obnoveného stíhání a rovněž permanentního střetu zájmů, ve kterém je, odstoupil z čela vlády,“ komentoval situaci šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Stejně tak se ozývají i další zástupci opozičních stran a připomínají i zatím neveřejný audit Evropské komise, který údajně konstatuje střet zájmů premiéra České republiky.

Fiala: Před deseti lety nemožné

„Kombinace trestně stíhaného premiéra a aktuálního auditu EK k střetu zájmů premiéra Babiše je nepřijatelná. Je to závažná zpráva, která má vliv na celou politickou scénu. Premiér Babiš by měl do vyřešení svých problémů odstoupit a nezatěžovat jimi ČR,“ píše předseda ODS Petr Fiala.

„Před deseti lety by nikoho nenapadlo, že někdo se čtvrtinou těchto problémů může být předsedou vlády. Dnes je to bohužel skutečnost, ale nesmíme se s tím smířit,“ dodal Fiala.

Babiš je v kauze Čapí hnízdo opět obviněn, manželka už ne

Domácí

Andrej Babiš je dnes bohužel pomyslnou koulí u nohy české politiky,“ glosoval výsledek předseda lidovců Marek Výborný.

Starostové upozorňují, že v čele Česka je opět trestně stíhaný člověk. „Zase se budou řešit jen osobní problémy premiéra, místo aby se řešily podstatné věci jako 500 000 lidí v dluhové pasti, poškozená krajina a půda, sucho, kvalita vzdělání, propad regionů. Premiér poškozuje budoucnost ČR,“ reaguje na znovuotevření kauzy šéf poslanců STAN Jan Farský.

Jeho stranický kolega a šéf STAN Vít Rakušan ho doplnil s tím, že podle něj není nutné, aby policie znovu žádala Poslaneckou sněmovnu o premiérovo vydání.

Audit je pro Babiše zdrcující. Nejvyšší možný trest – všechno vrátit

Domácí

Všichni společně také zdůrazňují, že respektují rozhodnutí nejvyššího státního zástupce. „Pavel Zeman svým rozhodnutím potvrdil, že je zárukou nezávislosti státních zástupců. Nyní máme trestně stíhaného premiéra s obrovským střetem zájmů. Pokud by mu v takové situaci Miloš Zeman udělil abolici, jak deklaroval, ničím bychom se nelišili od mečiarovského Slovenska,“ reagovala předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

O tom, že by prezident udělil premiérovi abolici a zastavil tak trestní stíhání, pokud by bylo znovu obnoveno, mluvil Miloš Zeman již dříve. Ihned po zveřejnění obnovení řízení řekl, že se k celé věci vyjádří až ve čtvrtek.

O obnovení trestního stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) a někdejší členky představenstva společnosti Farma Čapí hnízdo Jany Mayerové informoval nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman ve středu po poledni. Případ se tak vrací policii do fáze vyšetřování.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman zrušil rozhodnutí o zastavení trestního stíhání premiéra Andreje Babiše.Video: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám