Hlavní obsah

Odstranění Koněva není porušením žádné úmluvy, vzkázalo Česko Rusku

Aktualizováno

Odstranění sochy sovětského maršála Ivana Stěpanoviče Koněva podle ministerstva zahraničí neporušuje žádnou ze smluv, která má ČR uzavřeny s Ruskem. Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) požádal diplomacii, ať se ohradí proti návrhu na jeho stíhání.

Foto: Milan Malíček, Právo

Odstraňování sochy maršála Koněva z parku Prahy 6 Bubenči.

Článek

K přesunu sochy do depozitáře přistoupila minulý týden Praha 6. Socha by měla být následně vystavena v rámci expozice Muzea paměti 20. století, jehož vznik se připravuje.

O odstranění sochy rozhodlo zastupitelstvo již loni na podzim v reakci na to, že se socha opakovaně stávala terčem vandalů, i s ohledem na osobnost maršála, který v roce 1956 řídil potlačení maďarského povstání a v roce 1961 se jako velitel skupiny sovětských vojsk podílel na rozdělení Berlína a výstavbě Berlínské zdi.

Musíte naši ambasádu chránit, obrací se Petříček na Rusko po útoku extremistů

Domácí

Ruská strana se ohradila s tím, že čeští politici vedou válku se symboly vítězství nad fašismem. Následně ruští radikálové zaútočili na českou ambasádu v Moskvě a ve středu ruský ministr obrany Sergej Šogu požádal o stíhání lidí zodpovědných za odstranění sochy.

Prezident Vladimir Putin v úterý podepsal zákon, který hrozí až pěti lety vězení pachatelům poškozování válečných hrobů a pomníků, a to jak v Rusku, tak v zahraničí, připomněla v této souvislosti agentura AP.

Ruský ministr obrany Šojgu chce nechat stíhat viníky odstranění Koněvovy sochy

Evropa

České ministerstvo zahraničí nechtělo normu komentovat, neboť se s ní detailně neseznámilo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám