Hlavní obsah

ODS znepokojují klesající preference, členové nabádají k diskuzím o programu

Pokud chtějí občanští demokraté zvrátit pokles voličských preferencí, měli by diskutovat o programu strany, myslí si někteří členové ODS. Mezi ně patří například poslanec Boris Šťastný, vnímaný jako vnitrostranický kritik současného směřování ODS, bývalý mluvčí Nečasovy vlády a nynější starosta středočeské Líbeznice Martin Kupka nebo exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Předseda ODS Petr Nečas v těchto dnech zahájil sérii diskusí se straníky v regionech. Podle místopředsedy ODS Jiřího Pospíšila tam nejen vysvětluje vládní politiku, ale také se členy debatuje o nynější situaci strany.

Pospíšil přitom pokládá za normální, že členská základna ODS je znepokojená průzkumy, které ukazují pokles volebních preferencí strany i propadem občanských demokratů v různých volbách. "To samozřejmě tak je. To by nebylo normální, kdyby členská základna byla spokojena s preferencemi, kterých nyní ODS dosahuje. Na druhou stranu je potřeba navrhnout nějaká věcná řešení," míní Pospíšil.

Nečas dostal nůž na krk

Podle svědka jednoho z podobných setkání Nečase se straníky v regionech si premiér na těchto mítincích vyslechl mimo jiné výtky na špatnou komunikaci v ODS. Lidé si prý Nečasovi stěžovali také na chybějící osobnosti i jednoduchá a obhajitelná hesla, či na málo rázné vystupování. "Dávají mu solidně naostřený nůž na krk a ty výtky jsou všude stejné," poznamenal účastník setkání.

Pražský poslanec Boris Šťastný, kritik Nečasovy politiky, v pondělí zopakoval svou delší dobu prezentovanou tezi, že ODS je nemocný pacient, který už si možná ani svou nemoc neuvědomuje. Příčinou je podle něj dlouhodobý ústup od programových principů a ztráta důvěry jednotlivých voličských skupin. "My slibovali řešení a ten program jsme v řadě věcí pod tlakem reálného vládnutí opustili a voliče odehnali," poznamenal Šťastný, který se v Parlamentu proti vládním krokům několikrát vymezil.

Případné personální otázky, například výměnu vedení, má podle Šťastného smysl řešit až poté, co si ODS uvědomí "příčinu nemoci". "Jinak můžete vyměnit třikrát dokola vedení, ale nic zásadního to pro stranu nezmění a nezlepší," dodal Šťastný k možnosti změnit podzimní kongres strany na volební a případně dokonce urychlit jeho konání.

ODS musí najít nosné téma

Starosta Kupka si zase myslí, že na základě svého stabilního programu by po současné "stabilizaci veřejných financí" nyní ODS měla hledat, nalézt a vymyslet způsob, jak prezentovat své nosné téma pro budoucí měsíce.

Kupka míní, že v ODS nevyrostl Nečasovi případný relevantní konkurent. "Já jsem nakonec vždy nabyl dojmu, že ani ti, kdo volají po změně, nevidí silnější osobu, než je současný předseda strany," uvedl. Důležitým parametrem takové osobnosti je navíc podle něj morální integrita. Kupka, který absolvoval Nečasovo nedávné setkání se spolustraníky v Nymburce, navíc míní, že se předsedovi ODS daří mluvit se spolustraníky otevřeně, pozitivně a přesvědčit je svým vystoupením, že není slabý premiér a předseda strany.

Reklama

Související články

Němcová pobouřila ODS omluvou za trafiky

Místopředsedkyně ODS a šéf­ka Sněmovny Miroslava Němcová pobouřila některé své stranické kolegy veřejně pronesenou omluvou za „trafiky“ pro bývalé rebely ODS....

Výběr článků

Načítám