Hlavní obsah

ODS zlehčuje neúčast Tlustého na jednání o rozpočtu

Novinky, Lukáš Bek, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci ODS ve středu zlehčovali neúčast svého šéfa a stínového ministra financí Vlastimila Tlustého při projednávání návrhu státního rozpočtu. Týdenní cesta do USA, které se zúčastní spolu s předsedou ODS Mirkem Topolánkem, je podle nich důležitější.

Foto: Radio ČAs

grillparty u řeky Ostravice

Článek

"Že to koliduje s rozpočtem, to je samozřejmě smůla. Ale já si myslím, že ta cesta je natolik důležitá, že bylo nutné ji podniknout," řekl Právu místopředseda ODS Jan Zahradil. Podle něho je důležité, aby ODS udržovala mezinárodní kontakty. "Rozpočet bude projednáván ještě v druhém a třetím čtení, takže aniž bych podceňoval to první čtení, je celkem jasné, že pan předseda Tlustý tady během druhého a třetího čtení bude," soudí Zahradil.

Při prvním čtení rozpočtu poslanci schvalují příjmy, výdaje a schodek rozpočtu. Tedy základní parametry, které ODS především ústy Tlustého dlouhodobě nejvíce kritizovala. V druhém a třetím čtení se už předkládají a schvalují pozměňovací návrhy týkající se jednotlivých kapitol.

Tlustý si před odjezdem dohodl tzv. vypárování s šéfem klubu soc. dem. Petrem Iblem. Při hlasování by se tedy jeden z poslanců ČSSD nezúčastnil. Výkonná rada ODS se přitom v květnu usnesla na nulové toleranci koalice a upuštění od dohod o párování.

Také místopředseda ODS Petr Nečas Tlustého nepřítomnost omlouval: "Cesta byla naplánována ve spolupráci s představiteli exekutivy i legislativy ve Spojených státech... Když to přeženu, je to jako bychom chtěli, aby se zasedání mezivládní konference řídilo zasedáními české Sněmovny. To je hloupost," řekl Nečas Právu.

ODS se ještě v úterý snažila hlasování o rozpočtu přesunout. Nečas má jiný názor: "Já osobně jsem neviděl žádný důvod pokoušet se to přeložit."

Langer: mohou za to vládní intriky

"Ta neúčast je zapříčiněna intrikou vlády, která předsunula projednávání toho bodu z původně zařazeného nějakého 58. na prakticky dvacátý. Vypovídá to o vnitřní nejistotě koalice, když musí provádět takové intriky," prohlásil místopředseda Sněmovny Ivan Langer (ODS). Tlustý se však coby člen rozpočtového výboru na harmonogramu hlasování podílel, což potvrdil šéf výboru Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). "Tvrzení proti tvrzení," konstatoval Langer.

Kvůli neúčasti na hlasování o reformních zákonech zapříčiněné opilstvím byl z ODS i z jejího klubu vyloučen poslanec Petr Kott. "Nechci mluvit o kázání vody a pití vína, ale je to trošku divné pro předsedu poslaneckého klubu," poznamenal na dotaz Práva Kott.

Reklama

Související články

Rozpočet prošel Sněmovnou do druhého čtení

Poslanecká sněmovna schválila v prvním čtení návrh státního rozpočtu na příští rok. Poslanci odsouhlasili celkové příjmy a výdaje státu včetně schodku 115...

Výběr článků

Načítám