Hlavní obsah

ODS ždímá ze svých politiků peníze na přežití

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

ODS se sice loni podařilo odvrátit hrozící ekonomickou smrt, což interně přiznávají i její představitelé, avšak strana se dál potýká s vážnými finančními potížemi. Vedení se proto snaží vykřesat do pokladny, zatížené v letošním roce téměř 25miliónovým dluhem, každou korunu. A přispět k tomu mají nově podle zjištění Práva také zvýšené partajní příspěvky členů, kteří zastávají volené funkce na všech úrovních. Tedy v obcích, městech, krajích, parlamentu i v Evropském parlamentu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Představitelé ODS (zleva) Bohuslav Svoboda, Jana Černochová, Petr Fiala, Raduan Nwelati, Martin Novotný a Martin Kupka.

Článek

Týká se to zhruba 2500 lidí ze 17 875 členů, které strana vykazovala k úterý. ODS počítá s tím, že tímto způsobem přiteče letos do pokladny odhadem 1,3 miliónu Kč.

Zvýšení příspěvku schválil už v prosinci republikový sněm jako nejvyšší orgán mezi sjezdy.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle usnesení by všichni představitelé ODS na komunální, krajské a celostátní úrovni měli ročně straně zaplatit 50 procent z jednoho měsíčního hrubého platu za veřejnou funkci. Neboli každý poslanec a senátor by měl do pokladny ODS zaplatit nejméně 28 800 korun, v případě zákonodárců s funkčním příplatkem je suma vyšší.

Dva europoslanci ODS – Evžen Tošenovský a Jan Zahradil – by pak na oltář strany měli poslat 109 500 korun. Poloviční suma, tedy 54 864 korun, se očekává od místopředsedy Senátu Přemysla Sobotky. Menší částky se pak týkají krajských a obecních zastupitelů.

Pro ostatní členy bez veřejných funkcí má zůstat výše nezměněna, tedy pětistovka pro výdělečně činné a dvě stovky pro členy bez výdělku.

Republikový sněm ale ponechal oblastem volnou ruku v tom, že i tyto sumy mohou svým rozhodnutím zvýšit. A to do poloviny ledna.

Počet členů může klesnout

Finanční entuziasmus partajního vedení ovšem může skončit i tím, že členská základna se opět o něco sníží.

Někteří regionální a oblastní funkcionáři totiž pod podmínkou anonymity přiznávají, že část členů povinný desátek do konce března jednoduše nezaplatí, čímž automaticky skončí jejich členství v ODS. Termín pro zaplacení stranických příspěvků vyprší právě 31. března.

Odchod některých členů nevylučuje ani vedení strany. „Samozřejmě určité obavy tady jsou, ale pro nás je klíčové dát do pořádku finance ODS,“ připustil na dotaz Práva místopředseda Miloš Vystrčil. Ve shodě s dalším místopředsedou, Martinem Kupkou, uvedl, že peníze vybrané tímto způsobem mají zůstat v oblastech.

Budete jako sponzoři, napovídají reptalům

„K tomuto kroku jsme přistoupili po vážné úvaze, kdy se zvažovalo obecně zvýšení příspěvku,“ řekl Právu Kupka a dodal: „Nyní jde o to, aby se všechny informace dostaly na místní úroveň, aby lidé věděli, že nešlo o nahodilost, ale o vážné rozhodnutí vedoucí ke stabilizaci financí.“

Podle místních funkcionářů strany prý rozhodně nejde o to, že by členové nechtěli své straně finančně pomoci, mnozí přispívají i desetitisícovými částkami dobrovolně. Ale po loňském převzetí hospodaření regionů a oblastí pražskou centrálou v tom někteří vidí další nepřijatelnou direktivu.

Partajní špičky – nejspíš v očekávání určité nevole v členské základně – proto přišly se vstřícným krokem. Od povinnosti zaplatit zvýšený členský příspěvek má být osvobozen ten člen ODS ve veřejné funkci, který přispěje do pokladny formou sponzorského daru. Pochopitelně ve stejně stanovené výši.

Motivace je jednoduchá: sponzorský dar politické straně je pro dárce odečitatelnou daňovou položkou, zatímco v případě stranického příspěvku tomu tak není.

Státní příspěvky zásadně klesly

Tatam jsou totiž léta, kdy ODS inkasovala jak ze státního rozpočtu, tak od sponzorů tučné částky. Jen v roce 2013 dostali občanští demokraté od státu 97 115 000 korun, letos to bude vinou volebních propadů jen 61 775 000 Kč.

K vnitrostranické osvětě tak měl přispět i dopis předsedům oblastních a regionálních sdružení ODS podepsaný Vystrčilem a šéfem poslaneckého klubu Zbyňkem Stanjurou. Členy má přesvědčit o nutnosti konsolidace rozpočtu. Právě díky sbírce mezi členy se straně loni podařilo uhradit závazky vůči státu.

„Srozumitelně vysvětlit nezbytnost kroků členské základně je pro ODS dnes jednou z nejdůležitějších věcí. Zvládnout tento úkol bez Vás není možné. Jedině díky tomuto našemu společnému úsilí se podařilo doslova za pět minut dvanáct odvrátit hrozící ekonomickou smrt ODS,“ napsali oba politici.

V písemnosti, kterou má Právo k dispozici, Vystrčil a Stanjura ujišťují, že strana „realizuje program, který vede k postupnému splacení všech závazků, a zároveň přitom dovolí vést důstojnou kampaň již v příštích volbách do zastupitelstev krajů a do třetiny Senátu“ v roce 2016.

Reklama

Výběr článků

Načítám